dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar,Drvinje 1, Zagreb 

P: Zanima me vaše mišljenje, je li potrebna operacija ili ima drugih načina za izlječenje. Pas ima dijagnozu : CAUDA EQUINA SYNDROM./SUSPECTA. Nalaz: Na LL projekciji grudne i slabinske kraljeznice po trupovima kraljezaka nema vidljivih degenerativnih promjena. Intervertebralni prostori ne doimaju se suzenima. U lumbosakralnom podrucju vidljiva je blaga suspektna ventralna subluksacija sakruma u odnosu na kaudo dorzalni rub sedmog slabinskog kraljeska. Dorzalni dio intervertebralnog prostora doima se sužen (djelomična protruzija?).  Radi se o pasmini cane corso i htjela bih znati vaše mišljenje te ako je potrebna operacija, koliko dugo traje oporavak i koje su posljedice. Hvala, Anamarija

O: Živci leđne moždine se nastavljaju unutar donjeg dijela leđa u obliku konjskog repa (cauda equina).

Cauda equina sindrom  je uzrokovan kompresijom od korijena živaca koji prolazi na donjem dijelu leđa prema repu na lumbosakralnom spoju.

Najčešći uzrok cauda equina sindrom je suženje  kanala kralješka  lumbosacralnog zgloba (lumbosacral stenoza). Lumbosakralna stenoza je najčešće uzrokovana degenerativnim promjenama intervertebralnog diska, artritisa, te abnormalne proliferacije ligamenata. Neoplazije (rak) i infekcije na razini lumbosakralne diska (discospondylitis) također mogu uzrokovati znakove cauda equina sindrom. Izravna trauma također može uzrokovati cauda equina sindrom.

Najčešći neurološki znak cauda equina sindroma je bol u donjem djelu leđa, što se izražava u boli kod skoka na povišeno, kod penjanja na stepenice, poteškoćama  kod mahanja repom, poteškoćama kod zauzimanja stava za obavljanje nužde, reakcije na dodir na leda cviljenjem. Teška kompresije korijena živca može dovesti do fekalne i mokraćnog inkontinencije, koji je nepovratan u većini slučajeva.
 
Prvi korak u dijagnosticiranju cauda equina sindroma je neurološki pregled. Veterinar će promatrati  hod psa, hromost i/ili ukočenosti.  Pregled će uključivati i palpaciju kralježnice te odredu mjesta gdje je psu najbolnije. Manipulacija kukova i repom će izazvati bolan odgovor u većini pasa oboljelih od cauda equina. Veterinar će također testirati reflekse.U dijagnostici se korist i rengenski pregled, MRI te kompjuterska tomografija kako bi se bolje vizualizirale kosti kod psa s navedenim sindromom.
 
Liječenje izravno utječe na stupanj simptoma. Psi sa blažim bolovima tretiraju sa strogim odmorom i lijekovima protiv bolova. U slučajevima gdje je pas ne reagira na konzervativne medicinske terapije, kirurški zahvat je neophodan. Potrebno je oslobađanje zarobljenog korijena živca  i ukloniti rupturiran intervertebralni disk ako je prisutan.
 
Prognoza je vrlo dobra u pasa s blagim neurološkim znakovima, tj. boli (samo blaga slabost). Psi s teškim kompresijom korijena živca i naknadne mokraćne ili fekalne inkontinencije imaju vrlo lošu prognozu.
 
Mnogi psi s navedenim sindromom imaju i druge bolove u leđima (tj. kronična bolest intervertebralnog diska) i kuka ili druge ortopedske bolesti, što može utjecati na njihov oporavak nakon operacije.  
 
Oporavak je sporiji u pretilih pasa, stoga je potrebna stroga dijetu kako bi se smanjila njihova težina.

Posebne komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operacije uključuju formiranje tekućine ili ožiljak koji komprimira na živčane korijene ili frakture kostiju na mjestu operacije. Kod pasa koji su pretjerano aktivni nakon operacije mnogo je vjerojatnije da će razviti komplikacije te je tada potrebno je mirovanje u kavezu.
 
Nažalost, nisam u mogućnosti ovim putem procijeniti o kolikom se suženju radi (djelomična protruzija) kao niti koliko je neophodan kirurški zahvat. Stoga preporučujem posjet Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje veterinari svojom stručnošću imaju više iskustva s navedenom problematikom te će Vam možda moći ponuditi primjereniju pomoć za Vašeg ljubimca. Radi se o velikoj pasmini psa koja je zahtjevna i potrebno je prilagoditi prehranu te primjeniti i hrane koje su namijenjene za oporavak lokomotornog sustava, vrhunske kvalitete i lake probavljivosti.

OZNAKE: