Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka mađarske vižle, starog 1,5 godina. Prije 2 dana primjetila sam malu (veličine 50 lipa) površinu na kojoj se prorijedila dlaka. Površina izgleda kao bjelkasta flekica, nije crvena i ne ljuska se te nisam primjetila nikakve druge promjene na samoj koži niti dlaci na drugim dijelovima tijela. Također nisam primjetila da se neobuzdano češka, ali povremeno primjetim da se češka šapicam po njušci (kao da se umiva) i po vratu no ništa više nego i prije. Pas je u kući, a dnevno odlazi u šetnju poljima uz potok, gdje stalno nešto njuška i istražuje. Iako ga stalno držim pod nadzorom ipak ne isključujem kontakt s raznim otpacima, lešinama i travama (ne dolazi u kontakt s vodom iz potoka).

Bojim se da će se ako ne reagiram moguće stanje pogoršati, a želim znati da li se takve kožne promjene mogu prenesti na čovjeka. Pas se također povremeno "sanjka", a nekad pokušava gristi zadnju nogu i šapu te lizati testise, uz neko neobično cviljenje i iskazivanje nervoze. To doduše kratko traje i stvarno se događa povremeno. Nisam primjetila nikakve promjene u ponašanju psa, veseo je i nije izgubio apetit. Molim vaše mišljenje i preporuku.
Hvala, Željka

O: Uzroci ovih simptoma koje ste naveli su mnogobrojni. Kako bi došli do točne dijagnoze potreban je temeljiti pregled životinje pa bi stoga bilo najbolje da se obratite Vašem veterinaru. Osim općeg pregleda kože, veterinar će možda pregledati kožu Vašeg ljubimca ultraljubičastim izvorom svjetla, uzeti razmaz ili strugotine kože...

Simptomi kožnih bolesti su češanje, gubitak dlake, promjena pigmentacije dlake, otekline na koži, prhut, upale, erozije, ulceracije, kraste... Najčešći uzrok češanja i gubitka dlake su kožni nametnici i alergije. Prhut i kraste uzrokuju bakterije, kvasci (Malassezia), šuga, akne, Leishmanijaza, dermatofitoza, imunološke bolesti. Gubitak dlake na pojedinim ograničenim mjestima naziva se alopecija. Uzroci alopecije su hormonalni poremećaji, nametničke (demodikoza) i gljivične bolesti (dermatofiti)... Protiv kožnih nametnika, većinom buha, postoji veliki izbor šampona, sprejeva, ampula i ogrlica.

Od kožnih bolesti koje prelaze sa naših ljubimaca na ljude najčešće su gljivične kožne bolesti dermatofitoze. Dermatofiti inficiraju keratinizirane dijelove kože, dlake i noktiju. Utvrđeni su kod svih vrsta domaćih i divljih životinja, te u ljudi. Dijele se na rodove Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton i  prema tome i bolesti nose nazive trihofitoza, mikrosporoza, ili epidermofitoza. Pojedine vrste borave u tlu, a prijelazom na životinju ili na čovjeka mogu uzrokovati kožne infekcije. Neke se javljaju većinom u životinja, rjeđe u ljudi, a neke se poglavito pojavljuju u čovjeka, samo ponekad u životinja. Bolest se češće javlja u mlađih životinja i imunosupresivnih životinja, osobito za vlažnog i toplog vremena. Životinja se inficira gljivicama putem spora koje se nalaze u zaraženoj dlaci. Gljivice u pravilu napadaju samo onu dlaku koja raste jer u njoj ima tvari potrebnih za rast gljivice. Kod životinja koje dobro podnose invaziju znakovi nisu vidljivi i takve životinje su prenosioci bolesti. Kod životinja koje burno reaguju, može se javiti i generalizirana dermatofitoza. Dermatofiti produciraju toksine koji štetno djeluju na kožu, pa se javljaju upala te ispadanje dlake. Upalni proces također uzrokuje nakupljanje leukocita što pokreće gljivice na daljnje širenje i aktivnosti prema novim dlakama. Pojavljuju se bezdlačna mjesta (alopecije) sa ili bez perutanja kože.

Osim toga kod vašeg ljubimca bi se moglo raditi o demodikozi. O ovoj bolesti su već detaljno pisali kolege pa možete pročitati njihove ranije odgovore ovdje, ovdje i ovdje.

Što se drugog problema tiče, "sanjkanje" je uobičajeno kod invazije crijevnih parazita ili upale perianalnih vrećica. Preporučljivo je pse tretirati preventivno protiv crijevnih parazita 3-4 puta godišnje.

OZNAKE: