Povratak

Češanje psa i ispadanje dlake / Analne vrećice, šugarac i alergije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam problem. Prije tri godine udomila sam psa od nemarnog vlasnika koji ga je držao u jako lošim uvijetima, jadna životinja bila je pothranjena i jako mršava. Pas je mješanac, duge dlake, kao škotski ovčar. Nakon godine dana moje brige o njemu primjetila sam promjene. Počeo je vući (u sjedećem položaju) svoj zadnji kraj po podu. Nije mi bilo jasno zašto, čist je, kupamo ga redovito (ne previše i prečesto), češljam ga, šišam, ima ogrlicu protiv nametnika... Pitala sam veterinara, rekao je da su neke analne vrećice i odveli smo ga tamo da mu to očisti. Pas je neko vrijeme bio dobro. Ali si je onda krenuo gristi zadnji dio (trbuh, butine, noge, dio leđa, rep, zdjelicu) te lizati i čupati dlaku,  što je dovelo do toga  da mu je jedan

period cijeli zadnji dio bio gol, počupao je svu dlaku, a koža mu je potamnila, njuška također. Nisam znala kako da mu pomognem, stalno smo ga vodili veterinaru, ali nije znao što da napravi, samo mu je čistio te analne vrećice, a to mu nije pomagalo. Odvela sam ga novom veterinaru da potražim drugo mišljenje. Preporučio nam je ampule Stronghold, rekao je da je možda šugarac. Pomogle su mu, ali se još uvijek pojačano čupa u jesen, te pogotovo zimi i kad pojede nešto masnije. Redovito mu čistimo analne vrećice i dobiva ampulu. Željela bih čuti Vaše mišljenje i preporuke: šta bi to moglo biti, ima li još načina da mu pomognem, kako i koliko dugo da ga liječim, koji su ispravni ljekovi, koju hranu mi preporučujete? Unaprijed puno zahvaljujem, Anna

O: Prvi simptom koji ste opisali kod Vašega psa, tj. da se vuče zadnjim dijelom tijela po podu, upućuje na problem sa analnim vrećicama.

Analne ili mirisne vrećica nalaze se 1-2 cm od čmara i u njima je smješten sekret, koji psima služi za obilježavanje teritorija. Analne vrećice se fiziološki prazne prilikom istiskivanja izmeta. Ako životinja jede kuhanu ili hranu iz konzerve, stolica je mekše konzistencije pa kao takva ne može istisnuti analnu vrećicu. Tada dolazi do zaostajanja sadržaja, što dovodi do upale analne vrećice. U tom slučaju može se javiti svrbež u području čmara, ali i na drugim dijelovima tijela.

Terapiju provodi veterinar po vlastitoj procjeni (ispiranjem analne vrećice, aplikacijom antibiotika ili kortizonskih preparata). U slučaju da se takvo stanje učestalo javlja, preporuča se kirurško odstranjenje vrećica.

Ako je pretpostavka da se radi o šugarcu, kao što ste naveli, to opet mora utvrditi veterinar, na osnovu mikroskopskog pregleda strugotine kože na više ijesta.

Mogu se aplicirati ampule Sstronghold ili Advocate. To su sntiparazitici širokog spektra, koji istovremeno djeluju na unutarnje i vanjske parazite (buhe, crijevne obliće, ušne grinje, šugarce), ali ne djeluju na krpelje. Ampule djeluju 30 dana pa je potrebno nekoliko mjeseci uzastopno aplicirati sredstvo (3-4 mj). Istovremeno se morate riješiti parazita iz okoline u kojoj životinja boravi (primjerice, buhe).

Po potrebi veterinar može odrediti i drugu terapiju (medicinske kupke ili parenteralnu aplikaciju antiparazitika).

Najčešći razlozi bolesti kože, praćeni češanjem i ispadanjem dlake, su alergije. Uglavnom su to alergije na hranu, tj.na pojedinu komponentu iz hrane. Najčešće je to meso peradi, svinjetina, govedina, gluten iz žitarica, mliječni proizvodi...

Znaci preosjetljivosti su promjene na koži i simptomi od strane probavnog trakta. Alergije na koži očituju se svrbežom po cijelom tijelu, crvenilom oko očiju, ušiju, po šapama, pod pazuhom, u okolini čmara, pojačana pigmentacija kože i zadebljanja na koži. U tom slučaju, psu se ukida sva hrana i poslastice koju je do tada jeo i prelazi se na hipoalergenu hranu.

Svaki proizvođač ima svoju medicinsku hranu: Hill's "z/d" suhu hranu i konzerve te "d/d" suhu hranu u tri okusa i konzerve; Royal Canin "Hypoallergenic" ili "Sensitivity Control" suhu hranu i konzerve, Eukanuba "Dermatosis" suhu hranu i konzerve.

Životinja ma medicinskoj prehrani mora biti najmanje 1-2 mjeseci, a neki i cijeli život.

Kod životinja se može javiti i kontaktna alergija, tj. da su slergične na neke alergene izvana (prostirka, voda, trava, pelud, korov). U tom slučaju se alergije javljaju periodično, tj. imaju sezonski karakter, što vlasnik tijekom godine i primjeti pa je to različito od alergije na hranu, koja traje tijekom cijele godine i ne jenjava. Tada se primjenjuje kortizonska terapija u periodu kada se javlja alergija i kupanje blagim medicinskim šamponima, da bi se smanjio svrbež i upala kože ("Meladerm", "Lactaderm").

Kod Vašeg ljubimca bi veterinar trebao utvrditi da li se radi o alergiji ili o šugarcu, da bi se mogla provesti učinkovita terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr