Povratak

Chow-Chow i nesprestano suzenje očiju - epiphora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imamo štene pasmine Chow-Chow staro tri mjeseca. Lijepo napreduje i čini nam se zdravo i zadovoljno, međutim ipak brinemo jednu brigu. Našem Athosu jako suze oči! Malo smo se informirali i spoznali da zapravo rijetko kojem Chowu ne suze oči, a razlog tome je prirođena mana "zakrivljenosti suznog kanala" ako se ne varamo. Ne znamo što nam je činiti i kako mu pomoći s obzirom na to da, koliko mi vidimo, nema nikakvu upalu - oči su čiste, nema crvenila, otoka, nema nekakvih čudnih krmelja, čini se kao da to njemu uopće ne smeta, normalno jede, raste i napreduje, uigran je... ma, čini nam se zdrav... samo suzi u potocima - stalno je mokar. Kako mu pomoći? Kome se obratiti i imamo li razloga za zabrinutost? Postoji li nekakav zahvat kojim bismo to riješili i je li vrijeme za to s obzirom na to da ima 3 mj.
Od srca zahvaljujemo na odgovoru i lijepi pozdrav iz Vukovara!

O: Suzni aparat čine: suzna žlijezda, ekskretorni kanali s otvorima, suzna vrećica, suzni kanalić i nosni izvodni kanal.

Suzna žlijezda se može upaliti, ali kao popratna pojava konjuktivitisa, periostitisa i ostitisa te začepa izvodnog kanala (parazitima, stranim tijelom). Upala može biti akutna ili kronična, akutna kad uzročnici gnojenja dođu u suznu vrećicu. U predjelu suzne vrećice nastaje oteklina i crvenilo, a životinja pri palpaciji pokazuje bolnost te povišenu tjelesnu temperaturu. Uzrok kronične upale je sraštenje, začepljenje ili suženje nazolakrimalnog kanala, a najčešće se javlja kod pasa male pasmine (koker španijel, pudl...), bilo kao urođena ili stečena.

Kod kronične upale suzne vrećice životinji neprestano kaplju suze (epiphora) preko ruba vjeđe. Epiphora nastaje ili reflektorno, kad je podražen n. trigeminus ili n. opticus (područni živci) ili kad je spriječeno otjecanje suza prirodnim putem. To se obično događa kod smetnji u prohodnosti suzonosnog kanala, inverzije vjeđe, ektropije i kronične upale suzne vrećice. Prilikom sraštenja, začepljenja ili suženja suzog kanala suze također neprestano kaplju (epiphora), koža ispod unutrašnjeg očnog ugla je vlažna te se javi i konjuktivitis te keratitis.

Kod Vašeg psa je prisutna epiphora bez trenutnih znakova upale.

Preporučam Vam da kontaktirate Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za kirurgiju i oftalmologiju, doc. dr. sc. Borisa Pirkića, kako bi Vam dao detaljnije informacije ili naručio za pregled te Vam nakon pregleda dao prognozu.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr