Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, molim za savjet. Što mi možete reći o pasmini chow chow, da li je istina da su vrlo agresivni i koje su karakterstike? Unaprijed zahvaljujem,
Josipa

O: Chow chow je pasmina koja je vjerojatno prirodno rezervirana i tvrdoglava. U Mongoliji i Mandžuriji njegovo je meso nekoć bilo poslastica, a dlaka popularna kao krzno za odjeću. Ime mu potječe iz XIX. stoljeća kada su ga engleski mornari nazvali po pojmu kojim su opisivali raznolik teret.

Drevno porijeklo chow chowa je ostalo je nepoznato, iako nema sumnje da su mu preci bili špicevi. Početkom XVIII. stoljeća povjesničari su opisali psa s crnim jezikom koji je na Istoku bio korišten kao hrana. Ova pasmina prvi put stiže u Veliku Britaniju 1780.godine. Inače, vrijeme nastanka mu je negdje u Antičko doba, a zemlja porijekla Kina.

Što se tiče tjelesnih obilježja, visina mužjaka varira između 48 i 56 cm, visina ženke između 46 i 51 cm, a težina se kreće između 20 i 32 kg. Glava je široka, plosnate lubanje s četvrtastom njuškom, jezik je plavocrne boje. Oči su male i tamne, a uski očni rasporci mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Uši su im male i nježne, te lagano zaobljene na vrhovima. Tijelo je zbijeno, snažno i četvrtasto. Dlaka je oštra ili mekša, a naročito je gusta oko glave i vrata; plašt se sastoji od duge i stršeće dlake, a boja je jednobojna: crvena, crna, plava ili svijetlo smeđa. Zbog guste dlake za vrućina mora se biti na oprezu, pogotovo kada je i vlažnost zraka velika. Mora se redovito i detaljno iščetkavati, pogotovo na mjestima na kojima se lako stvaraju čvorovi te ga je najbolje već odmalena navikavati na taj ritual, kako kasnije, kada poraste i ojača, ne biste imali borbu s njim. Rep je visoko postavljen i nošen iznad leđa.

Iako izgleda kao previše napunjen medvjedić, chow chow nije maza. Priznaje samo jednog gazdu, a poput terijera pokazuje sklonost ujedanju. Chow chow treba vlasnika koji će zračiti mirnoćom i nadmoći, kako bi se njegove karakterne osobine mogle idealno razviti. Od ovog psa ne smijete očekivati potpunu poslušnost jer su njegova tvrdoglavost i samovolja urođeni. To, međutim, ne znači da ga ne možete ništa naučiti. Više se radi o tome da mora naučiti uvidjeti naredbe. Važno je pri tome biti uvijek dosljedan. To je miran, dostojanstven i suzdržan pas, ali može biti posesivan i nepovjerljiv prema strancima. S djecom se dobro slažu.
 
Većina primjeraka ove pasmine su prema drugim psima dominantni. Ako su pravodobno naviknuti na druge kućne životinje, ni tu ne bi trebalo biti problema.

Ovoj pasmini nije potrebno naročito puno kretanja, ali svejedno vole biti vani. Po ljeti mu treba osigurati mjesto gdje se može povući ako mu postane prevruće.

Očekivana životna dob im je 11-12 godina.

OZNAKE: