franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam ženku labradora koja je skotna i treba se okotiti za nekih 10-ak dana. Kuja je trebala biti cijepljena prije 6 mjeseci (godišnje cijepljenje), ali nije iz financijskih razloga. Sve je uredu sa psom, ali me zanima treba li je cijepiti sada dok je skotna ili pričekati dok se ne okoti i što je najgore do čega može doći zbog toga što kasnimo sa cijepljenjem?
Hvala, Ivan

O: Cijepljenja, principijelno, treba obavljati izvan perioda gravidnosti. Za svaku vakcinu proizvođač navodi da li je sigurna, odnosno može li se koristiti i kod gravidnih kuja ili drugih osjetljivih kategorija. Primjena vakcina kod gravidnih kuja, ovisi i o stupnju ugroženosti od određene bolesti, protiv koje se provodi cijepljenje, a određenu ulogu ima i način života psa, zdravstveni status i starost. Punu procjenu rizika donosi svaki vlasnik psa u dogovoru sa svojim veterinarom. S obzirom da su nuspojave kod gravidnih kuja moguće (bez obzira kroz koliko niski postotak se izražavaju) cijepljenje tijekom gravidnosti većina veterinara izbjegava.

Što se tiče godišnjeg docijepljivanja, ono ovisi o cjepivu, odnosno o preporuci proizvođača vakcine. Među veterinarima nema jedinstvenog mišljenja u vezi svrsishodnosti cijepljenja svake godine (ili svake druge), protiv određenih bolesti. U vezi toga, ponovo vrijedi tvrdnja da treba slijediti preporuke proizvođača vakcine, ali i uvažavati epizootiološke prilike, način života psa i sl.

Valjanu odluku u vezi cijepljenja kuje, donesite nakon razgovora s Vašim veterinarom.

OZNAKE: