Povratak

Cijepljenje i izlazak van | Kada se štene smije početi družiti s drugim psima?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti), Rijeka

P: Imam štene koker španijela staro 9 tjedana. Primio je prvo cjepivo 01.09. Zanima me, kada mogu sa psom van? Pitao sam na par mjesta i na svakom sam dobio različiti odgovor. Uzgajivačnica mi je rekla da može van, no da ne smije biti u kontaktu sa necijepljenim psima, drugi mi govore da ne smije van do poslije trećeg cijepljenja, pa sam dobio savjet tek poslije drugog cijepljenja. Molim Vas, pomozite mi. Dejan

O: Štene smijete izvoditi van u dvorište (ukoliko ga imate, pri tom ne mislim na livadu ispred zgrade), no ne preporuča se psa izvoditi van na javne površine gdje znate da se okuplja veći broj pasa (pseći parkovi, razne šetnice, livade, trgovi, pa čak i trgovački centri) jer ne možete znati jesu li psi koji su tu nedavno boravili cijepljeni ili ne, pa su i prema tome potencijalni prenosioci zaraznih bolesti. Štene se može zaraziti njuškajući travu u kojoj je nedavno zaraženi pas žvakao granu te ostavio tragove sline, ili ponjuši izmet koji može sadržavati npr. uzročnika parvoviroze, ili popije lokvicu vode jer je žedan, a sadržavala je spirohete leptospira itd.

Štene se u prvoj godini života cijepi tri puta, u razmaku od tri ili dva tjedna (već kako propisuje proizvođač cjepiva), protiv 5 najčešćih psećih zaraznih bolesti (parvoviroza, leptospiroza, zaraznih hepatitis, štenećak i parainfluenza). Tek dva tjedna nakon zadnjeg cjepiva se smatra da je štene razvilo dostatan imunitet protiv ovih bolesti te se smije, bez bojazni, izvoditi na prije spomenuta mjesta.

Vrlo je izvjesno da će se u raspored cijepljenja protiv zaraznih bolesti "ugurati" i cijepljenje protiv bjesnoće, pa će to malo produžiti sam postupak oko cijepljenja protiv zaraznih bolesti, a sukladno tome i izlaska psića na javna mjesta. No, moj savjet Vam je da se radije malo strpite i pričekate da se sva cijepljenja odrade kako treba, nego da se štene zarazi pa da još strahujete za njegov život.