franjo_hrgota

Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zanima me postoji li cjepivo protiv buha i krpelja za pse? Navodno, kako sam čula, psu se daje 2 puta godišnje, u lokalnoj veterinarskoj ambulanti, no tamo me nitko nije o tome informirao, a s obzirom na klimatske promjene ove godine, nametnici su unatoč tretiranjima ampulama i ogrlicom i dalje poteškoća. Možete li me molim Vas uputiti u samu proceduru i koja je cijena istog tretmana?
Unaprijed hvala i ugodan dan želim, Ines

O: Borba protiv buha i krpelja, na žalost, ne uključuje i cijepljenje. Postoje različite metode borbe protiv njih, poput primjene ampula, ogrlica, šampona, tableta ili praha sa češnjakom i različitih sprejeva, ali ne i cijepljenje kao što je to slučaj kod mnogih drugih bolesti. S obzirom na to da su buhe i krpelji nametnici koji žive na koži kućnih ljubimaca, sva sredstva borbe podrazumijevaju i tretman kože odnosno dlake. Cijepljenjem se organizam provocira na stvaranje ciljanih antitijela koja su obrana od određenog mikroorganizma, a tako nešto nije moguće kada je riječ o buhama i krpeljima, već i zbog same činjenice da žive na površini tijela.

Što se tiče dugotrajnijeg djelovanja protiv ektoparazita, dobro rješenje su insekticidne ogrlice koje, nakon što se stave na vrat psa (ovisno o modelu ogrlice), djeluju čak i do 8 mjeseci. Takve ogrlice možete kupiti u ljekarnama Pet centra. Dostupne su tri takve ogrlice. Najdulje djeluje Bayerova ogrlica Foresto koja pruža učinkovitu zaštitu, tj. odbija i ubija krpelje tijekom 8 mjeseci i buhe tijekom 7-8 mjeseci a djeluje i na nezrele stadije buha i krpelja. Ogrlica je sigurna za ljude, ljubimce i okoliš, vodootporna je i bez mirisa. O druge dvije ogrlice možete više pročitati u prethodnim odgovorima Kiltix antiparazitna ogrlica i Scalibor antiparazitni ovratnik.

OZNAKE: