Povratak

Cijepljenje štenca udomljenog iz azila i oprez u kontaktu s drugim psima u periodu stjecanja imuniteta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Udomila sam štene staro 3 mjeseca. Cijepljen je 2 puta, čipiran i očišćen od parazita. Zanima me, pošto je već boravio u azilu s drugim psima, ima li smisla s njim ne izlaziti nakon drugog cjepiva 2 tjedna? Hvala, Katarina

O: Psi se cijepe polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, zaraznog kašlja, parainfluence i leptospiroze. Štenad bi u pravilu prvi puta trebalo cijepiti protiv zaraznih bolesti u dobi od 6 tjedana. Štenci bi prije cijepljenja trebali biti tretirani protiv crijevnih parazita i zdravi, što se utvrđuje pregledom prije same vakcinacije. Cijepljenje se ponavlja u 9. te još jednom u 12. tjednu života.

Pse je, dakle, potrebno cijepiti tri puta u mladosti. Odrasle pse je preporučljivo cijepiti svake godine da bi se održala adekvatna razina zaštitnih protutijela u krvi. Cijepljenje bjesnoće se po zakonu mora provesti kad je štene staro 3 mjeseca i ponavljati svake godine.

Svakako je preporuka da ne izlazite sa psom u parkove i druga okupljališta pasa za koja niste sigurni jesu li cijepljeni na 2 tjedna od cijepljenja, dok se ne stvori imunitet.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr