sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženkicu njemačkog ovčara s navršenih 4 mjeseca. Čipirala sam je i cijepila protiv bjesnoće. Primila je cjepivo Rabikal Genera. Nije primila prvo cjepljenje do 6 tjedna protiv štenećaka i ostalih bolesti. Može li sada primiti to cjepivo? Unaprijed hvala, Tihana

O: štenad se protiv zaraznih bolesti cijepi u dobi od 7 do 8 tjedana. Cijepljenje je važno da bi se spriječila infekcija sa uzročnicima zaraznih  bolesti od kojih neke mogu dovesti i do uginuća. Do infekcije šteneta može doći ne samo u kontaktu sa zaraženim psima ili kliconošama, nego i posredno preko predmeta ili površina, na koje su uzročnici bolesti dospjeli izmetom, mokraćom ili slinom. Na tržištu postoji više cjepiva različitih farmaceutskih kuća.

Aplikacijom vakcine štenad se štiti  od štenećaka, parvoviroze, hepatitisa uzrokovanog adenovirusom, bolesti dišnog sustava uzrokovanih virusom parainfluence i leptospiroze.

Cjepivo u organizmu izaziva imunološki odgovor organizma, odnosno stvaranje protutijela za uzročnike navedenih bolesti. U prvim tjednima života, psiće štite protutuijela koja su dobili od majke putem kolostruma. Titar maternalnih protutijela postepeno pada i potpuno nestaje u dobi od 12 - 16 tjedana. Kada se štene cijepi prvi puta sa 7-8  tjedana, ono još uvijek ima relativno visok titar protutijela koje je dobilo od majke. Ona interferiraju sa imunološkim odgovorom u organizmu šteneta, odnosno blokiraju imunološki odgovor na cjepivo. Cijepljenje se ponavlja za 3-4 tjedna (u starosti od tri mjeseca), i treći put 3-4 tjedna od drugog cijepljenja. Psa se protiv zaraznih bolesti preporuča nadocijepljivati  jednom godišnje, budući da i odrasli psi mogu oboljeti od navedenih bolesti. Veterinar Vam može preporučiti cijepljenje psa protiv corona virusa koji može uzrokovati koronavirusni enteritis. Bolest se manifestira proljevom sa primjesama krvi. Najčešće je blagog toka i prolazi sama od sebe, no može doći i do pojave težeg oblika bolesti.

Za vrijeme perioda vakcinacije štene ne smije biti u kontaktu sa drugim psima kako bi bili sigurni da neće doći u kontakt sa uzročnicima bolesti i da bi ostalo zdravo dok ne stvori vlastiti imunitet i bude zaštićeno. Štene  koje cijepimo mora biti potpuno zdravo. Ako se cijepi štene koje je bolesno ili u inkubaciji neke bolesti, cijepljenjem se može pogoršati tok bolesti. Važno je napomenuti da osim izbjegavanja kontakta sa drugim psima, treba izbjegavati i izlaske na mjesta kao što su npr. livade gdje dolazi veliki broj pasa.

Budući da Vaša ljubimica još nije primila  potrebna cjepiva protiv zaraznih bolesti, svakako je odvedite veterinaru da se to učini.

Razmak između cijepljenja protiv bjesnoće koje je obavljeno i cijepljenja protiv zaraznih bolesti treba biti 3-4 tjedna.

Programi cijepljenja se razlikuju od ambulante do ambulante pa slijedite upute koje će Vam dati veterinar.

OZNAKE: