Povratak

Crna mrlja na zubu štenca | Diskoloracije i promjene na zubima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Border Collie, 7 mjeseci, na kutnjaku ima tamno crnu točku. Radi li se nužno o karijesu ili možda o pigmentu? Dalibor

O: Poprilično teško mi je na ovakav način utvrditi točno o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca. Naime, problemi vezani uz diskoloracije i promjene na zubima mogu biti različiti. Tako, stvaranje veće količine smeđih mrlja ukazuje na veću nakupinu bakterija koje posljedično povećavaju rizik od periodontalnih bolesti. U takvom slučaju, vlasnik najčešće prvo uočava neugodni zadah iz usta ljubimca. Crveno, pak, obojenje zuba ukazuje na činjenicu da je zub došao u kontakt s tvrdim predmetom (kamen, drvo i sl.). Crvena boja nastaje uslijed krvarenja duboko u korijenu zuba. Bez liječenja zub s vremenom postaje sivkaste boje, što se pripisuje odumiranju tkiva zuba. Zatim, na jednom se zubu može javiti i crno ili tamnoplavo obojenje, koje je posljedicom vrlo teške bakterijske upale, odnosno ujedno i odumrlog tkiva zuba.

Diskoloracija zuba ne mora uvijek značiti patološko stanje. Kod nekih se pasa javljaju krugovi ili trake tamno smeđe boje. Ovo obično nastaje kao posljedica sekundarnog dentina (tvari koja pomaže sanaciji manjih oštećenja zuba). Također, štencima koji su liječeni antibiotikom tetraciklinom, u odrasloj dobi zubi mogu poprimiti žutu ili smeđu boju.

Stoga, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati zubalo ljubimca kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zube kao i zdravlje ljubimca općenito.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr