Povratak

Crvene kvržice na koži psa - upala dlačnih folikula (folikulitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: U zadnjih pola godina na svom psu znam naletjeti na kvržice koje najviše asociraju na nekakav prišt, u početku bude mala ranica koja se ugnoji, pukne i zatim na istom mjestu se ponovno pojavi, ali ne uvijek. Nekad u potpunosti nestane pa se pojavi na drugome mjestu i tako stalno, na tijelu nikad nisam našao dvije odjednom, što bi to moglo biti i kako to liječiti?
Dario

O: Upala dlačnih folikula - folikulitis, obično započinje kao crvena kvržica koja može biti pojedinačna ili se javlja u većem broju na koži.

Veoma često se nastavlja bakterijskom infekcijom te se u blažim slučajevima stvaraju sitne pustule, kroz čiji centar se probija dlaka koja lako ispada. Dolazi i do stvaranja gnoja, koji lako provaljuje van te se stvaraju kraste. Upala se može zadržati u površinskom sloju ili može ići dublje, čime se znatno otežava stanje.

Smatra se da je folikulitis zapravo najčešći pojedinačni poremećaj u koži. Nastaje zbog različitih iritacija, npr. ujeda buhe i previše grubog češljanja, a predisponiraju mu sva stanja koja slabe lokalnu otpornost kože, poput vanjskih nametnika, neadekvatne prehrane, loše higijene, visokih temperatura i vlage. Folikulitis sam za sebe ne predstavlja velik problem, ali može biti atrij za daljnje komplikacije, poput stvaranja furunkula ili razvoja dublje piodermije. U smislu infekcije, najviše se spominje staphylococcus intermedius.

Bakterijski folikulitis može proći bez tretmana, ali se veoma često vraća. Liječenje je ovisno o težini slučaja i podrazumijeva lokalnu primjenu šampona i različitih krema, a u težim slučajevima se primjenjuje antibiotik peroralno, uz neki kortikosteroid. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr