Povratak

Crvenilo dlake westija / Promjena boje i pigmentacija dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa west highland white terriera i on ima crvenilo po dlaci po nogama. Molim vas recite mi šta je to? Kako se to može spriječiti?
Lucija

O: Boja dlake je uvjetovana količinom pigmenta (melanina) u melanocitima. Melanin je tvar ili pigment koji psu daje boju kože i dlake.

Melanin se u svih sisavaca javlja u dva oblika: eumelanin i feomelanin. Eumelanin je crni ili tamnosmeđi pigment, a feomelanin daje žućkastu nijansu.

Melanin, na poticaj melanotropnog hormona, sintetiziraju specijalizirane stanice (melanociti), a nalaze se u koži, korijenu dlake i drugim mjestima u tijelu. Melanociti se koncentriraju u obliku malih pigmentnih čestica (melanosoma), koje se zatim transportiraju staničnim izdancima melanocita u okolne keratinocite. Na mjestima na koži gdje su melanociti izrazito koncentrirani i/ili vrlo aktivni javlja se lokalizirana tamnija pigmentacija. Distribucija melanina u dlaci određena je genetskom predispozicijom samog ljubimca. Pigment se distribuira po dlaci u manjoj ili većoj količini i to po cijeloj dužini dlake ili samo djelomično.

Vanjski čimbenici, kao što su UV zračenje i neki šamponi, direktno djeluju na pigment i tako mijenjaju boju dlake. Boja dlake može izgubiti intenzitet i može se dogoditi da dlaka postane crvenkasta.

Uzrok promjene boje dlake može se naći i u hrani.

Gotovo u svim superpremium hranama (Hill's, Eukanuba...) dodan je beta-karoten (karotenoid topiv u mastima) koji je biljni proizvod, provitamin koji u organizmu ima sposobnost konverzije u vitamin A. Ovaj vitamin izrazito je bitan za kožu i sluznice te posljedičnu zaštitu organizma od vanjskih nepovoljnih utjecaja. Zaštitne funkcije kože i sluznice je nemoguće ostvariti bez vitamina A koji je najbolje uzimati u obliku beta-karotena. Beta-karoten nalazimo u obliku biljnog pigmenta u naranči, kruški, mrkvi, špinatu, blitvi, mangu, bundevi, breskvi (narančasto, žuto, zeleno i crveno voće i povrće). Beta-karoten je antioksidans (štiti stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala), djeluje antitumorski preko T-staničnog imuniteta, sudjeluje u sintezi imunoglobulina. Čak i kod ljudi koji pretjeraju sa unosom beta-karotena moguća je pojava žutila kože.

Svijetliji psi su mnogo osjetljiviji od ostalih, tako da su i promjene u boji dlake mnogo učestalije. U pravilu, osim iz estetskih razloga, promjena u boji dlake ne predstavlja nešto što bi trebalo izazivati posebnu zabrinutost vlasnika.

U svakom slučaju, za poboljšavanje pigmentacije dlake možete koristiti različite preparate koji se nalaze na tržištu. Jedan od njih su i morske alge. Morske alge su visokovrijedan prirodan proizvod dobiven od svježih morskih algi (npr. Ascophillum). Namjena mu je poboljšati pigmentaciju dlake (sve prema pasminskim osobitostima ljubimca) te za poboljšanje općeg stanja životinje. Takvi preparati najčešće dolaze u obliku praha ili tableta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr