Povratak

Crvenilo i oteknutost kirurške rane dva tjedna nakon zahvata sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam kujicu, mješanku manjeg rasta, staru 9 mjeseci, a koju sam pronašao odbačenu kao malu i udomio, prije 10 dana sam je preko jedne udruge kod veterinara sam je kastrirao za 400 kuna, odvezao sam je uutro u 8 sati i za pol sata je bilo gotovo, tom prilikom mi je veterinar rekao da je više ne trebam dovoditi jer je stavio šavove od konca koji se ne treba vaditi, imala je 6 šavova. Nakon 8 dana, a kupio sam okovratnik i držao je u kući, primjetio sam da se pas čudno ponaša i vidio da je rana jako otekla i da je crvena. Nazvao sam istog veterinara koji mi je rekao da uzmem biomicin i da pošpricam po rani što sam i učinio, međutim ništa joj nije bilo bolje. Pozvao sam drugog veterinara koji je rekao da je vozim onom koji ju je kastrirao, međutim taj mi je rekao da je na godišnjem i da će se to smiriti. Na svoju ruku sam uzeo kantarionovo ulje te mazao po rani i izvadio sam konce od 4 šava i to je se malo smirilo međutim, dva konca se ne mogu izvaditi, a oko njih je jako crveno. Kako živim u selu, a domaći veterinar kaže da on ne radi te poslove, molim vas pod hitno za savjet, da li da čekam ili da psa negdje vozim da se ti konci izvade i zašto konci nisu nestali sami od sebe jer je već prošlo 13 dana od kastracije. Ivica

O: Postoje brojne vrste materijala (konaca) za šivanje u kirurgiji. Resorptivni konci su oni koji se razgrađuju te nema potrebe za njihovim vađenjem. Međutim, postoje i brojne vrste takvih, resorptivnih materijala za šivanje. O tome je pisala moja kolegica u odgovoru objavljenom pod sljedećim naslovom Brzoresorptivni, spororesorptivni i i neresorptivni konci koji se koriste u veterinarskoj kirurgiji.

Crvenilo i oteknutost kirurške rane dva tjedna nakon zahvata predstavljaju komplikaciju i takva situacija zahtijeva veterinarsku intervenciju. Zbog toga je preporuka da svakako potražite veterinara, odnosno specijalističku ambulantu za kućne ljubimce.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr