Povratak

Crvenilo očiju - upala očnih spojnica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Bila sam već kod par različitih veterinara vezanih za ovaj problem. Svi su pogledali je li nešto u očima, nakon što ni u jednom nije pronađeno nikakvo strano tijelo dobila sam Maxitrol kapi za oči. Kapi bi pomogle, ali nakon prestanka terapije ponovno bi se pojavilo, nekako mi nije drago tretirati oko toliko često. Problem ne nestaje. Čini mi se da se pogoršava odlaskom u prirodu međutim nisam sigurna. Na dnevnoj bazi oči joj čistim mlakom vodom. Iscjedak je gust. I bijelkasto proziran. Voljela bih naći dugoročno riješenje. Kada sam je udomila prije 5 godina bila je u jako lošem stanju. Sada je sve dobro osim oka te se do sada 2x dogodilo da si izgrize dlaku na šapi/jednom prstu. Ne znam je li to povezano? Možda alergija? Srdačan pozdrav i unaprijed hvala! Leona

O: Primarna upala spojnica može biti izazvana mehanički (prašina, dim, strano tijelo, trauma), kemijski (lužine, kiseline, hrđava željezna piljevina), toksičnim uzročnicima, ultraljubičastim i rentgenskim zrakama, virusima, bakterijama i parazitima.

Sekundarna upala očnih spojnica je simptom nekih bolesti unutarnjih dijelova oka ili simptom organskih i infektivnih bolesti (npr. kod  pneumonije, leptospiroze, influence, štenećaka i dr.). Može biti izazvana i nedostatnom prehranom i manjkom vitamina A i C. Prirođeno ili stečeno suženje izvodnih suznih kanalića može izazvati upalne procese spojnice zbog zadržavanja suza i drugih produkata.

Folikularni konjunktivitis je vrlo čest kod pasa. Uglavnom  je posljedica alergijske reakcije pa se najčešće javlja u proljeće, ljeto ili ranu jesen. Zbog prisutnosti alergena ili drugih tvari iz okoline koji izazivaju iritaciju (prašina, deodoranti, osvježivači zraka, dim cigarete...) povećaju se folikuli konjunktive. U početku se javlja crvenilo sluznice oka, suzenje, svrbež i češanje oka. Stanje se može zakomplicirati pa dolazi do žmirkanja, zatvaranja oka i pojave žućkastozelenkastog iscjedka. Folikularni konjunktivitis se može javiti na jednom, ali najčešće zahvaća oba oka. Pas se pokušava češati šapama po očima pri čemu može doći  unošenja nečistoće, prašine i dlaka te oštećenja rožnice. Iscjedak iz oka se može uklanjati fiziološkom otopinom. Za ispiranje oka je kontraindicirana upotreba čaja od kamilice jer ona djeluje stimulativno na razvoj bakterijske mikroflore. Terapija se provodi upotrebom odgovarajućih masti ili kapi za oči.

Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je napraviti opći i specijalistički pregled. Na temelju nalaza, postavlja se dijagnoza i određuje odgovarajuća terapija. Za pomoć se možete obratiti kolegama oftalmolozima na Klinici za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr