Povratak

Crvenilo, oteknuće, svrbež i gubitak dlake na području oka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezera starog godinu i po. Maloprije sam primjetila u vanjskom djelu lijevog oka, samo u kutu, crvenilo i lagano oteknuće te gubitak dlake. Nerijetko poseže šapom put oka, da se počeše. Oko iznutra nije crveno. Drugo oko je sasvim u redu. Po zatapiranosti dlake vidim da češe lijevo uho.  Što mislite o čemu se radi, upali kapka, alergiji ili nečem trećem? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Ana 

O: Poprilično teško mi je odgovoriti što je točno posrijedi s Vašim ljubimcem. Naime, klinička slika koju opisujete može pratiti različite zdravstvene poremećaje direktno ili indirektno povezane sa samim mjestom uočene promjene - upala, strano tijelo, iritacija, trauma (ozljeda)...

Više o upali bjeloočnice možete saznati u odgovoru moje kolegice, objavljenom pod naslovom Upala bjeloočnice (skleritis i episkleritis).

Uzroke je moguće tražiti i u problemima na vjeđama, kao što su nepravilan položaj/izrastanje trepavica, ciste... Naime, sve novotvorevine s unutarnje strane vjeđa, prilikom njihova pokretanja, mogu iritirati samu sluznicu oka s posljedičnim razvojem zdravstvenog poremećaja kao i narušene funkcije oka u cijelosti.

Probleme je moguće tražiti i u neposrednoj okolini oka - uho, čeljust, zubi,... Naime, različiti procesi na čeljusti kao i procesi na korijenu zuba, zbog svoje anatomske blizine oka, mogu dovesti do problema i narušavanja funkcije oka. Problemi na uhu često uzrokuju osjećaj boli kao i pojačanu iritaciju. Posljedično, ljubimac ima potrebu pojačanog češkanja, što posljedično može dovesti i do ozljede oka i osjetljivih struktura oka.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svojem veterinaru ili na adresu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenim adresama biti će u mogućnosti temeljito pregledati ljubimca kao i utvrditi točnu prirodu problema. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje ljubimca općenito.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr