Povratak

Crvenilo u unutrašnjosti uha | Upala uha i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam psa uskoro starog 2 godine i mješanac je labradora i huskyja i imam osjećaj da su mu uši u zadnje vrijeme crvenije nego inače. Ima spuštene uši kao npr. labrador i iznutra mu znaju biti crvene i to mu se najčešće javlja popodne ili navečer, dok mu ujutro bude normalna boja. Ne znam da li je to zbog vjetra možda ili postoji drugi razlog. Vodila sam ga veterinaru i dobili smo kapi Ciloxan i to mu kapam koliko uspije jer je jako nemiran kada mu idem kapati uši. Isto tako, jedno uho mu lijepo pada, dok drugo drži malo stisnuto kao npr. kada se boji, ali sad to uho stalno tako stoji... Vodila sam ga opet veterinaru, ali mi je rekla da ona ne vidi unutra neku nateklinu ni ništa i da pustim tako kako je, da ona ne vidi razlog za većom intervencijom, ali ja nekako ipak mislim da nešto nije u redu. Hvala unaprijed na odgovoru i nadam se da ćete mi pomoć. Amanda

O: Upala uha (otitis externa) u psa učestalo je oboljenje vanjskog zvukovoda obično popraćeno slabijom ili jačom neugodom i boli. To navodi psa da trese glavom, trlja uhom o pod ili zid, češe se, neraspoložen je i bolno reagira na pokušaj pregleda uha. Neugodan miris , kao i manja ili veća količina gnojnog iscjetka se često nalaze pri detaljnijem pregledu. Kod nekih pasa čest je nalaz piodermije (gnojne bakterijske infekcije kože) u području ispod baze uha, a uzrokovana je intenzivnim češanjem.

Uzroci nastanka upale:
- anatomski (sužen kanal, prekomjerna količina dlaka u zvukovodu, teške viseće uške);
- paraziti (ušni šugarci), strana tijela (travke);
- alergije (atopije,preosjetljivost na hranu);
- infekcije (bakterije, gljivice);
- autoimuna oboljenja, endokinološki poremećaj.

Psi koji su alergični na hranu, alergene iz okoliša ili pate od kontaktnih alergija često su skloni problemima s ušima, a često su upale uha prvi, ako ne i jedini simptom alergije. S obzirom na to da alergija mijenja uvjete okoliša u slušnom kanalu, vrlo često kao posljedicu imamo sekundarne infekcije bakterijama i gljivicama, što znači da nije dovoljno samo liječiti infekciju, već je neophodno riješavati primarni uzrok.

Bitno je terapiju provoditi dovoljno dugo, jer puno puta dođe do poboljšanja već unutar 1-2 dana, no to ne znači da je došlo do izlječenja. U težim slučajevima koristi se i sistemska terapija, no tada svakako moramo imati nalaz antibiograma. Terapiju ne smijete prekidati jer onda ne možete znati da li taj lijek dijeluje. Ako niste zadovoljni dosadašnjom terapijom, savjetujem Vam da potražite drugo mišljenje kod drugog veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr