Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam ženku westija staru 2 godine, do sada nije imala nikakve bolesti. Prije nekih mjesec dana desno uho joj se jako zacrvenilo i stalno se češe. Veterinar mi je dao kapi, ali nije prošlo, bilo je malo bolje i opet se pojavilo. Potom je dobila injekcije, antibiotik,  i opet nije prošlo. Recite mi, molim vas, što da napravim.
Veliki pozdrav, Meri

O: Trebalo bi razlučiti radi li se o upali uha, pa je Vaša ljubimica zbog nelagode i boli grebanjem ozlijedila uho, ili je proces na vanjskoj površini uha.

Upala uha može biti  bakterijske, gljivične ili parazitarne (grinja) etiologije. Ukoliko je u pitanju parazitarna invazija, antibiotik neće pomoći i neće doći do pomaka na bolje.

Neki psi su skloniji čestim upalama uha.

Upale uha možete spriječiti ili barem smanjiti učestalost redovitom higijenom ušiju za to namijenjenim sredstvima koja su dostupna i u našim dućanima. Prorijeđivanjem dlaka u samom uhu da bi uho bila prozračnije, smanjuje se mogućnost  invazije anaerobnih bakterija.

Budući da u slučaju Vaše ljubimice ne znamo točan uzrok koji je doveo do ozljede, trebalo bi napraviti dermatološki pregled da se isključi kožna bolest, izvaditi eventualno krv radi sumnje na alergije, pregledati analne žlijezde i, najvažnije, ponoviti  pregled uha. Budući da ne znam koje je kapi i antibiotike Vaša ljubimica dobila, savjetujem Vam da razgovarate s Vašim veterinarom da se, ukoliko dani lijekovi neće utjecati na nalaz, uzme bris iz uha i pošalje na analizu kako bi se saznalo postoji li u ušima neka patogena bakterija ili gljivica. U skladu s pretragama i nalazima ćete započeti s terapijom.

OZNAKE: