Povratak

Cushingov sindrom ili hiperadrenokorticizam

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Odlučih se da upitam za savjet, iako znam da Vam je teško ga dati bez pregleda psa. Pa ću Vam pokušati predočiti što više umijem, da biste lakše odredili dijagnozu. Kuja je stara 4 g. Imala već dva okota, pri čemu je zadnji okot bio u 5. mj prošle godine, bio je jako težak. Da sam morala biti uz nju, pa donekle i pomoći pri vađenju šteneta. Nakon okota dobiva jako i obilno krvarenje, što je meni graničilo s poremećajem hormona. Muža sam zamolila da je pod hitno odvede veterinaru i da se to smiri, što je i učinjeno. Nakon okota dobije neki vid otoka jedne strane nadlaktice i hrama na tu nogu. Što je s vremenom i prošlo jer smo joj mazali nekom kremom. Potom gubitak dlake, iako se već izlinjala i jako opadanje u kilaži. Iako je jela sasvim normalno. Nije dugo potrajalo, oslabio joj je imunitet i dobije visoku temperaturu. Postaje izbirljiva u hrani. Sve do prvog povraćanja. Tada je jedva išta jela. Jaja, riba i sl. Nakon toga je odvedem veterinaru. Dobije infuziju, nije teško disala, ali je bila jako slaba i bezvoljna. Dadne joj injekcije za temperaturu, antibiotik i neku vitaminsku. Imala je oko 40 s dvije crtice. S tim da se veterinar nije smio odmah osloniti na toliku temp. jer sam mu rekla da sam joj davala ljudske antibiotike i tabl. protiv temp. Osjetio je šum na plućima.

Drugi odlazak k njemu, već jako brže diše, ubrzanijeg ritma. Mirna i dalje nevesela. Mada se okreće i gleda šta tko radi, tako da nije se potpuno povukla u sebe. Izmet tvrd, taman. Mokraća bez krvi i obilna. Pije dosta tekućine, ali i dalje hrana joj ne šmeka. Dobiva ponovno infuziju. Injekciono antibiotik,koji traje 4 dana. I injekciju vitaminsku. Temperatura drugi put nije mjerena. Njuška joj dosta suha i skorena. Ima iz njuške i gnoja zelenkasto-žućkastog. Oko usne šupljine, na jastučićima ima također skoreno s obje strane. Rado voli među ljude, ali je dosta pokunjena. Nema snage za igru. Pojela je sirovog mesa, želudaca. Jer mi je veterinar rekao da joj pokušam nadomjestiti izgubljenu hranu. Sad se pitam,da li je to bronhokapija ili nešto više?
Unaprijed hvala. Lijep pozdrav, Westalina

O: Po opisanim simptomima, moguće je da se radi o Cushingovom sindromu, no to ne mogu tvrditi sa sigurnošću. Doduše, neki simptomi se ne uklapaju u kliničku sliku Cushinga, kao što su opisane gnojne rane, no one mogu biti posljedica oslabljelog imuniteta te naseljavanja i prodora bakterija u bolešću pogođen organizam.

Dakle, Cushingov sindrom ili hiperadrenokorticizam je multisistemski organski poremećaj koji nastaje zbog kronično povišene koncentracije glukokortikoida u krvi. Glukokortikoidi su hormoni koje luči kora nadbubrežne žlijezde.Tipični klinički znakovi hiperadrenokorticizama u pasa su slijedeći: poliurija (pojačano izlučivanje urina), polidipsija (pojačana žeđ), polifagija (pojačana glad), povećanje obujma abdomena, alopecije (gubitak dlačnog pokrivača), hipertenzija, neurološki znakovi, poremećaj energetskog metabolizma koji može rezultirati gubitkom težine, mišićne mase ili abnormalnom distribucijom masti. Klinički znakovi nastupaju i napreduju neprimjetno, a posljedica su kombiniranog glukoneogeničkog, protuupalnog, imunosupresivnog, lipolitičkog djelovanja i učinaka razgradnje proteina koji nastaju zbog utjecaja glukokortikoida na razne organske sustave. Letargija (nevoljnost), ubrzano i plitko disanje i slaba podnošljivost tjelesnog treninga odraz su  gubitka mišićne mase i slabosti. Koža, osobito donjeg dijela trbuha, postaje tanka i neelastična, pa se zbog smanjenog elasticiteta kožni nabor usporeno ispravlja. Abdominalne vene su istaknute i lako vidljive kroz kožu. Često je vidljivo ljuštenje kože, osobito oko bradavica. Razgradnja proteina uzrokuje atrofiju (razgradnju) kolagenih vlakana i također dovodi do prekomjernog nastajanja podljeva nakon vađenja krvi ili manjih trauma. Zaraštavanje rana je jako usporeno. Alopecije su često prisutne kod hiperadrenokorticizma, a javljaju se zbog inhibitornog efekta kortizola na fazu rasta dlačnih folikula. Preostala dlaka je suha i bez sjaja. Alopeciju često ne prati pruritus (češanje) i pretežno zahvaća ventralni abdomen, prsa, perineum i vrat. Na ošišanim ili obrijanim mjestima dlaka često više ne raste ili je ponovan rast dlake oskudan.

Hiperadrenokorticizam nastaje iz nekoliko razloga: tumor hipofize (žlijezda u mozgu koja nadzire lučenje hormona nadbubrežne žlijezde), tumor (adenom ili karcinom) nadbubrežne žlijezde te jatrogeni, nastao zbog dugitrajne, učestale ili prekomjerne upotrebe glukokortikoida u terapiji.

Na bolest možemo posumnjati na osnovu kliničke slike, nekih rutinskih laboratorijskih testova (hematološka i biokemijska pretraga krvi, analiza urina) te temeljem RTG i UVZ nalaza. Objektivna dijagnostika hiperadrenokorticizma zahtjeva provedbu specifičnih endokrinoloških testova koji uključuju ACTH stimulacijski test, deksametazon supresijski test i omjer kortizola i kreatinina u urinu.

Liječenje se može provoditi medikamentozno ili kirurški. Hiperadrenokorticizam ovisan o hipofizi se liječi isključivo medikamentozno, dok se hiperadrenokorticizam ovisan o nadbubrežnoj žlijezdi može liječiti kirurški ili medikamentozno. Medikamentozno liječenje se danas najčešće provodi trilostanom. Trilostan je sintetski steroid, koji djeluje tako da blokira nadbubrežnu žlijezdu u sintezi glukokortikoida, mineralokortikoida i spolnih hormona. Terapija je doživotna.

Opet, što se tiče povraćanja i tamne stolice, moguće je da se radi o krvarenju u gornjem dijelu probavnog sustava. Takvo stanje opet može nastati radi tumora, čira na želucu ili nečeg trećeg. Također, pojačana žeđ je moguća radi povišene tjelesne temperature.

Svakako preporučam obaviti detaljne dodatne pretrage kako bi se barem eliminirale moguće navedene dijagnoze. Pa tako preporučam da se napravi: kompletna krvna slika, biokemijski nalaz krvi i urina (na taj ćete način dokazati ili eliminirati dijabetes), UZV, RTG (mogu se ustanoviti eventualne neoplazije ili upala pluća), zatim ACTH stimulacijski test ili test omjera kortizola i kreatinina u urinu (na taj način će se dokazati ili eliminirati Cushingov sindrom), gastroskopija (tom pretragom će se ustanoviti dali je sve u redu sa sluznicom želuca i početnog djela tankog crijeva).

Na kraju, nadam se da će sve biti u redu sa Vašom ljubimicom te da će se ubrzo početi oporavljati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr