dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mješanku posavskog goniča i labradora, staru 1 godinu i 9 mjeseci. Sterilizirana je i ima 3 kg viška i trenutno je na dijeti (prema preporuci veterinara). Do sada je najnormalnije izlazila i ulazila u auto, no prije 20-ak dana je kod skoka iz auta jako zacvilila. Ponovilo se isto još jednom. Nakon toga ja sam je spuštala i dizala u auto. Već onda je najnormalnije trčala i skakala s drugim psima, no isključivo kod ulaska/izlaska iz auta čulo se cviljenje. Kako je već prošlo 2-3 tjedna, a ona ne pokazuje poteškoće u skakanju i trčanju pokušala sam da opet izlazi/ulazi u auto sama. Više to ne želi... Da li postoji mogućnost da više ne želi od straha jer je zapamtila da ju je prošli put zabolilo, ili je moguće da neovisno što normalno trči i skače okolo skok iz auta joj zadaje neku bol? Što bi to moglo biti, odnosno na kakve pretrage ako je potrebno bi je trebala voditi?
Hvala unaprijed. Martina

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju, no poprilično teško mi je na ovakav način točno odrediti što je posrijedi s Vašom ljubimicom.
Naime, simptomi koje opisujete i koji su se pojavili prilikom ulaska/izlaska iz automobila mogu biti povezani s lokomotornim sustavom (hrskavice, zglobovi, tetive, ligamenti, zglobne čahure,...), kralješnicom (kralješnički diskovi, osteofiti, ...), neurološki problemi,... Sve prije navedeno može prouzročiti trenutnu pojavu boli i posljedično razvijanje antagonizma ljubimca prema određenoj radnji (akciji) koja je i povezana s pojavom boli.

Stoga, savjetujem Vam da se s ljubimicom uputite kod svojeg veterinara. Isti će pregledati ljubimca kao i s dodatnim pretragama (npr. rentgen, dijagnostičke injekcije, CT, MRI,...) utvrditi ishodište problema. Po postavljenoj dijagnozi, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života Vašeg ljubimca.

Korisne informacije možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med., pod naslovom Šepanje uslijed ozljede / ortopedske bolesti.

OZNAKE: