Povratak

Cviljenje šteneta pri hranjenju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Večeras sam dala psu jesti suhe hrane i neposredno nakon toga par minuta je nešto grickao i nakon toga počeo je jako cviljeti. Gledali smo mu guši li se, ali nije. Gledali smo mu šape, ali ništa. Onda je prestao cviljeti. Bojim se da nema ozbiljnih problema. Ima 4 mjeseca i ubrzano diše i hrče dok spava, je li to ozbiljan problem?

Hvala, Lucija

O: Razlozi zašto je Vaš ljubimac zacvilio za vrijeme hranjenja ili neposredno nakon njega mogu biti različite prirode. Tako, ako se uzme u obzir njegova dob, moguće je da je suha hrana ozlijedila osjetljive strukture unutar usne šupljine što je dodatno isprovociralo ljubimca da zacvili. Naime, ljubimci u dobi u kojoj je i Vaš ljubimac postupno ulaze u period izmjene zubića, unutar kojega se mliječni zubići mijenjaju u trajne (stalne) zubiće. Tijekom tog perioda, koji se kreće i do nekoliko mjeseci, postupno ispadaju mliječni zubići koje zamjenjuju trajni zubići.

U određenim slučajevima, prije nego li izraste novi (trajni) zubić u usnoj šupljini mogu se pojaviti sitne ozljede što dodatno može zakomplicirati situaciju uzimanja kao i usitnjavanja pogotovo krute hrane.

Iz tog razloga, savjetuje se vlasnicima pasa da u ovom vremenskom periodu češće i redovito kontroliraju usnu šupljinu ljubimca, a sve kako bi pratili izmjenu zubića i po potrebi "intervenirali". Pod "intervencijom" podrazumijevaju se situacije kada mliječni zubić još nije ispao, a već se pojavljuje trajni. U tom slučaju, potrebno je ljubimca odvesti kod veterinara, a sve kako bi isti pregledao ljubimca te mu pomogao na prikladan način.

Također, za to vrijeme, a sve u skladu sa stanjem zubića u zubalu, moguće je prilagoditi prehranu i na takav način spriječiti eventualne ozljede usne šupljine. Prilagoditi prehranu podrazumijeva ili razmočiti suhu hranu (mlaka voda, jogurt, acedofil, sirutka,...) ili ju pomiješati sa mokrom hranom i na takav način olakšati taj početni dio probave.

Naravno, osim problema s usnom šupljinom, bol se može pojaviti i kao posljedica problema na bilo kojem drugom dijelu tijela, odnosno može biti povezana s bilo kojim drugim organom kao i organskim sustavom. Tako, moguće je da je ljubimac zauzeo krivi stav, da je sjeo na ili udario repom od okolne predmete, da je bol kao posljedica problema s probavnim sustavom, ...

U svakom slučaju, radi rasvjetljavanja specifične problematike koja se pojavila kod Vašeg ljubimca potreban će biti odlazak kod veterinara kao i cjelokupni pregled ljubimca. Nakon toga će veterinar biti u mogućnosti odrediti njegov zdravstveni status kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

Više o ubrzanom kao i otežanom disanju štenaca za vrijeme sna možete saznati u mom ranijem odgovoru Ubrzano ili otežano disanje šteneta za vrijeme sna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr