Povratak

D.A.P. i ostali preparati za prevladavanje kratkotrajnih strahova u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas pati od paničnog straha prilikom pucanja petardi i grmljavine. Najveći problem je to što ne se ne može opustiti niti toliko da obavi nuždu. Jedino misli na to kako pobjeći doma. Pronašla sam na Vašim stranicama da se u Vašim trgovinama nalazi proizvod pod nazivom D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone), te da on pomaže u zaustavljanju i sprječavanju sa strahom ili stresom povezanih znakova, te da čini psima ugodniju stresnu okolinu. Da li bi mi ga preporučili jer bi se tu radilo o periodu od 2 mjeseca svakodnevnog korištenja za šetnje? U kakvom je obliku preparat i kako se nanosi? Koliko dugo djeluje? Da li bi mi mogli preporučiti još kakav preparat? Dobila sam i savjet da joj kupim Valerijana kapi za

smirenje  (za ljudsku upotrebu), te da joj mogu dati apaurin (to mi ne zvuči nimalo zdravo).
Hvala i lijepi pozdrav!
Sandra

O: D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone) je preparat koji dolazi u nekoliko oblika (sprej, ampule i raspršivač) za koje i sam proizvođač (CEVA Sante Animale) navodi njegovu učinkovitost u saniranju strahom ili stresom povezanih problema kod kućnih ljubimaca - pasa.

Njegova učinkovitost počiva u činjenici da sve ženke sisavaca, u periodu laktacije, otpuštaju određene supstance ("umirujući feromoni") što umiruje štence i osigurava im sigurnost te lakše suočavanje s novim iskustvima.

Sam proizvođač navodi njegovu učinkovitost u zaustavljanju ili sprječavanju problema štenaca, koji proizilaze iz straha ili stresa - uništavanje, glasanje, uneređivanje kuće, prekomjerno lizanje,... Također, ovi preparati se savjetuju i kod stresa i straha uzrokovanih vatrometom, posjeta stranaca, odlaska kod veterinara, vožnje automobilom, prevencije novih ili neočekivanih situacija, selidbe,...

U svakom slučaju, proizvođač navodi njegovu učinkovitost u liječenju različitih poremećaja ponašanja kod kojih se u pozadini kriju psihički poremećaji (strah, anksioznost, fobija,...).

Ovi preparati, ovisno o obliku, koriste se na način kao što propisuje proizvođač. Tako, sprej je potrebno aplicirati na takav način da potisnete 8-10 puta sprej 15 minuta prije željena učinka na ležište, unutar nosiljke ili prostora gdje se ljubimac nalazi ili zadržava. Sprej se ne nanosi na samog ljubimca. Nakon tako navedenog postupka, učinak će trajati oko sat i pol do dva sata, odnosno, svaki ljubimac će reagirati različito dugo.

D.A.P. raspršivač i ampula se stavljaju u električnu utičnicu i to u onoj prostoriji u kojoj ljubimaca najčešće i najviše boravi te se tako ostavlja minimalno mjesec dana (cca. oko 4. tjedna).

Također, u našoj ponudi se nalazi i npr. Canina Petvital Bachova cvjetna terapija, u obliku kuglica. Njihov sastav je aspen, crvenolisna šljiva, obična sunčanica, mimulus,... U ovakvom obliku, granulice se otope u vodi ili daju u hrani kako bi se sanirale situacije duševnih kriza ljubimaca.

Također, na tržištu postoje i drugi preparati u obliku tableta ili pasti koji se ljubimcima mogu prepisati u prevladavanju kratkotrajnih strahova.

O izboru najprikladnijeg preparata za Vašeg ljubimca, kao i o načinu primjene istoga, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Naime, isti će biti u mogućnosti, a sve prema zdravstvenom kartonu ljubimca, savjetovati Vas te Vam odgovoriti na pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr