Povratak

Može li se pas cijepiti prije predviđenog termina?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imamo Labradoricu staru 2mj. Sa 7 tj. je cijepljena prvi put protiv zaraznih bolesti, a slijedeće cijepljenje bi trebalo biti 3tj nakon prvog. Što znaći 14.7. Problem je u tome što tada putujemo na more skupa sa njom. Muči nas da li ju možemo cijepiti dan ranije? Znam da ne bi trebala ići van prije drugog cijepljenja, pa sam malo u strahu postupamo li pravilno? Na žalost nemamo je kome ostaviti niti bi ju ostavljali ikome tako malu. Izbjegavati ćemo gužve, doticaje sa drugim  psima, pogotovo onim napuštenim. Odustali bi od ljetovanja, ali više ne možemo nikako. Hvala. Tamara


O:
Cijepljenje ljubimca se može obaviti i dan ranije prije navedena i dogovorena termina. Također, kako je riječ o cijepljenju protiv zaraznih bolesti, cijepljenje je moguće nastaviti i kod drugog veterinara, odnosno u Vašem slučaju u mjestu na moru. Naime, u veterinarsku knjižicu - putovnicu (veterinarsko-zdravstvena svjedodžba o zdravlju kućnog ljubimca) veterinar, između ostalog, označava datum kao i vrstu cjepiva koje je aplicirano ljubimcu. U skladu s njim, i drugi veterinari imaju uvid te mogu na primjereni način nastaviti tretiranja i cijepljenje. Jedina razlika jest kod cijepljenja protiv bjesnoće. Naime, bjesnoća je zarazna bolest koja se tretira po zakonu. U skladu s odredbama Zakonodavca, svi psi stariji od 3 mjeseca moraju biti čipirani i cijepljeni protiv bjesnoće.



Jedina razlika jest kod cijepljenja protiv bjesnoće. Naime, bjesnoća je zarazna bolest koja se tretira po zakonu. U skladu s odredbama Zakonodavca, svi psi stariji od 3 mjeseca moraju biti čipirani i cijepljeni protiv bjesnoće. Svi označeni psi moraju biti upisani u Upisnik pasa, a posjednik mora posjedovati ispravu o upisu i cijepljenju pasa protiv bjesnoće. Iz tog razloga, cijepljenje pasa je moguće obaviti samo u onoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji u kojoj je pas do sada cijepljen i u kojoj je upisan u evidenciju. Izuzetak od prije navedena pravila je situacija kada se ljubimac po prvi put cijepi protiv bjesnoće u kojem slučaju vlasnici biraju gdje će ljubimca cijepiti.
U slučaju, da se ipak želi promijeniti veterinarska ambulanta, stanica,... gdje će se ljubimac cijepiti protiv bjesnoće, nužno je da se vlasnik životinje javi s putovnicom u ambulantu u kojoj se do sada ljubimac cijepio i da mu se izda ispisnica iz Upisnika pasa radi promjene ambulante. S tim dokumentom, vlasnik može odabrati i drugu ovlaštenu ambulantu, stanicu,... za cijepljenje psa protiv bjesnoće.  Više o putovanju štenca možete saznati u mojem ranijem odgovoru na sljedećoj stranici Putovanje sa štencem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr