Povratak

Dahtanje i drhtanje kujice nakon nedavnog okota - kalcij i eklampsija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam maltezericu staru dvije i pol godine. Prije 8 dana oštenila je prve štence, četiri štenca. Još za vrijeme gravidnosti počela je dahtati i drhtati. Odmah sam je odvela veterinaru koji je rekao da joj manjka kalcija te je primila injekciju kalcija. Dan prije štenjenja, opet je dahtala, te sam ju opet odvela na injekciju kalcija. Sada joj redovno dajem tablete kalcija, ali opet povremeno dahće, pa onda povećam dozu. Oduvjek ju hranim Royal canin hranom za maltezere, a sada Royal canin starter mini, ali ona ima vrlo slab apetit, pa dodajem i konzerviranu pseću hranu da bi više pojela. Dajem joj i vitaminsku pastu. Bojim se da ne pretjeram s kalcijem. Ona je inače vrlo vesela i dobro raspoložena. Zanima me Vaše mišljenje, je li zaista dahtanje zbog pomanjkanja kalcija ili može biti i nešto drugo? Zanima me još jesu li možda štenci u opasnosti i je li potrebno da ih dohranjujem s mlijekom za štence? Kada trebam štencima dati suhu hranu? Srdačan pozdrav od Danele

O: Simptomi dahtanja i drhtanja koji opisujete u Vaše ljubimice, a koji se kontinuirano javljaju od druge polovice graviditeta i nastavljaju nakon okota, mogu upućivati na sniženu razinu kalcija u krvi.

Vrlo često navedeni simptomi prethode težem stanju, odnosno komplikaciji koja se najčešće javlja u kuja malih pasmina pasa (ali i velikih pasmina) nakon okota - eklampsija, a nastaje uslijed nedostatka ili slabe resorpcije kalcija.

Naime, pojačane količine kalcija u prehrani gravidne kuje, pogotovo u kasnijim dijelovima graviditeta, mogu dovesti i do pojačane vjerojatnosti od eklampsije u periodu laktacije. Ovo se događa iz razloga što povećani udio kalcija u prehrani smanjuje učinkovitost resorbcije kalcija iz crijeva, inhibira sekreciju paratireoidnog hormona i stimulira sekreciju tirokalcitonina. Ovo smanjuje mogućnost mobiliziranja kalcija iz kosti kada je to organizmu neophodno, odnosno u vrijeme dojenja a potrebno je jedan do tri tjedna vremena kako bi se proces mogao obrnuti. Stoga je pogodnije kalcij dodavati tijekom dojenja pa do četvrtog ili petog tjedna starosti štenaca, ukoliko je neophodno za zdravlje.

Općenito, pri eklampsiji se ponajprije uočavaju simptomi dahtanja i/ili drhtanja pa se nakon 1 ili više sati ili pak dana simptomi pogoršavaju te se uočava: nervoza i nemir, slabi interes za štenad, ukočen i bolan hod, smanjen apetit ili odbijanje hrane, spazam mišića, nemogućnost stajanja, povišena tjelesna temperatura, napadaji. Eklamspija se obično javlja u prva tri tjedna nakon okota a pri prvoj pojavi simptoma pomoć treba hitno potražiti u veterinarskoj ambulanti.

Moram spomenuti i kako trzanje i grčenje u pasa može biti i znak hipoglikemije (abnormalan pad razine šećera u krvi). Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Kod malih pasmina pasa se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od većih pasmina pasa, potrebno im je davati minimalno dva obroka dnevno. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice. Iako je uz redovito uzimanje hrane mala vjerojatnost da se radi o hipoglikemiji, ovo je vrlo česta pojava u malih pasmina pasa.

Općenito rečeno, tresenje ili tremor (vidljivo drhtanje tijela ili grupe mišića) može biti i posljedica povišene temperature tijela, osjećaja hladnoće, smanjene funkcije štitnjače, infekcije vanjskog slušnog kanala, parazita u ušima, gubitka ravnoteže, straha, trovanja, virusne infekcije, zaraznog kašlja pasa, parvo infekcije, bolnosti (vezano uz probleme kičme i herniju diska pršljenova), neuroloških uzroka, skeletnih i mišićnih problema.

Dahtanje pak, osim stresa i nervoze te okolišnih čimbenika poput visoke vanjske temperature, može imati nekoliko ozbiljnih uzroka: respiratorni problemi, kardiovaskularni poremećaji, hematološki i neurološki poremećaji te naravno, graviditet (plodovi vrše pritisak na ošit), prisutnost tekućine u trbušnoj šupljini, razna trovanja i sl. Sama razina kalcija iz svega gore navedenoga može pogodovati pojavi, no kako je dahtanje počelo u zadnjoj trećini graviditeta vjerojatniji je mehanički uzrok pritiska plodova a naročito jer se dahtanje smanjilo nakon okota.

Svakako, ovo ne znači da nije potrebna kontrola u veterinarskoj ambulanti, naročito ako se simptomi nisu u potpunosti povukli. Naime, potrebno je pretragom krvi odrediti točnu razinu kalcija, te prema tome preporučiti eventualnu nadopunu prehrani ili nastavak davanja kalcija. Također, kompletna krvna slika i biokemija krvi dati će najbolji uvid u zdravstveni status kujice.

Više o nadohranjivanju štenadi možete saznati u ranijem odgovoru kolegice Prehrana štenaca ako kuja nema mlijeka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr