petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kujicu križanku visine 40 cm u grebenu. Sterilizirana je. Naš problem je njena prevelika kilaža. Ima 13 kila, a prije 2 godine imala je 10 kila. Trenutno joj ne mogu napipati rebra. Treniramo agility i bojim se da bi joj njena prekomjerna težina počela praviti probleme u lokomotornom sustavu. Uz to nije niti pretjerano raspoložena na treningu i jako se brzo umara. Trenutno smo na Royal Canin Sterilized (zadnjih tjedan dana...), a do sada je jela klasičan dehidrat u količini 10 dkg dnevno (podijeljeno u 2 obroka - oko 14 sati prvi, a oko 22 sata drugi obrok). RC Sterilized joj dajem također istu količinu (10 dkg dnevno). Povećali smo kretanj, no pomaka nema. Da joj dajem još manje hrane, s obzirom na to da ona konstantno pokazuje glad? Postoji li neka "medicinska dijeta", neki drugačiji režim prehrane? Isto tako me zanima, postoji li možda neki dodatak prehrani koji bih joj mogla davati za povećanje izdržljivosti i energije? I na koji način da joj povećam izdržljivost za vrijeme treninga? Ubacili smo istrčavanje uz role i bicikl, na koji način (koju kilometražu) smijemo u komadu prijeći da je ne opteretim, a onda postupno i u kojem roku povećavati?
Unaprijed puno, puno hvala. Lijep pozdrav! Sanja

O: Problem pretilosti odnosno nakupljanja prekomjerne tjelesne težine je bolest kojom je nažalost danas zahvaćen veliki broj pasa. Psi kod kojih je obavljena operacija sterilizacije odnosno kastracije, su ti koji su posebno skloni nakupljnju suvišnih kilograma ( ženke imaju viši faktor rizika) te stariji psi koji iskazuju probleme sa kretanjem pa se kilaža nakuplja uzročno posljedično neaktivnosti, ali pretilost može biti i kod malog broja pasa hormonske prirode, tj. metabolički uzrokovana.

Posljedice su mnoge za psa ako vlasnik ne primjećuje da je njegov pas pretio i da treba pomoć, razvoj dijabetesa, bolesti srčanog mišića, moždani udar, povećana incidencija neoplazija te raznih bolesti lokomotornog sustava. Najteža posljedica je ipak smanjena kvaliteta života nepotrebnom patnjom i skraćeni životni vijek.

Debljina kod pasa je rezultat nakupljanja masnog tkiva. Obično je posljedica prekomjernog uzimanja hrane, a posebno ako je to vezano i uz nedostatno kretanje. Višak energije uzet hranom, ako se ne utroši, nakupljat će se u obliku masnog tkiva. Na tjelesnu težinu životinje, osim pasminskih karakteristika, utječu i drugi faktori - brzina metabolizma (izmjene tvari u organizmu), stupanj tjelesne aktivnosti, količina hrane u obroku, eventualni međuobroci i slično, stoga su to parametri na koje Vi kao vlasnik trebate obratiti pažnju.

Na početku dijetnog programa svakako bi bilo dobro da se kod veterinara učini kompletan klinički pregled kako bi se potvrdilo da pretilost nije hormonske prirode (npr. hipofunkcije štitnjače, ili hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde) dakle da ne postoji neki medicinski razlog debljanja, te da se uz njegovu pomoć odredi u kojem stupnju životinja ima prekomjernu kilažu.

Svakako bi određivanje BMI (tjelesni indeks mase) bilo dobro, u tabeli od 1-5, idealna tjelesna masa bi bila 3 od 5 (3/5).

Do 15% iznad idealne tjelesne težine smatra se da životinja ima prekomjernu tjelesnu težinu što se može uspješno korigirati promjenom načina prehrane (prelazak na light varijantu hrane, ili manje količine poslastica) i kod vitalnih i mlađih životinja postepeno povećavanjem fizičke aktivnosti. Ukoliko životinja prelazi svoju idealnu težinu preko 15 % smatra se da je životinja pretila i potrebno je najvjerojatnije provesti korektivni dijetni program.

Za provođenje restriktivne djete preporučujem jedan od veterinarskih dijetnih programa za pretile pse. To su potpuno izbalansirane gotove hrane formulirane uglavnom na visokokvalitetnim bjelančevinama, manjem udjelu masti i niskoj energetskoj razini uz dodatke L-karnitina itd.  Hill's Prescription Diet program ima novu dijetu imena Metabolic koja je posebno bazirana na promjeni ekspresije gena odnosno promjeni na staničnoj razini metabolizma, kako bi se metabolizam koji se na neki način "ulijenio" ponovno aktivirao da troši tjelesne masnoće a ne da ih nakuplja. Eukanuba Veterinary Diets program ima hranu "Restricted calorie", a Royal Canin program ima "Weight control" i "Obesity menagment" hranu jednu za postizanje optimalne tjelesne težine a drugu za održavanje.

Hranjenje ovim hranama treba bazirati na količini porcije prema optimalnoj težini psa koju želimo ponovno postići i umjesto da hrana bude dostupna cijeli dan, radije je poslužite u više manjih obroka kroz dan kako bi smanjili taj osjećaj gladi, ako ste psa naučili nagrađivati poslasticama kad ste u treningu za to koristite poslastice koje imaju ograničen udio kalorija kao npr. Eukanubin Restricted calorie biscuits. Hranu uvijek treba mjeriti (vagati), ali u odnosu na aktivnosti psa.

Cilj dobrog i zdravog mršavljenja je postupan gubitak tjelesne težine. Psi bi trebali gubiti 1-2% početne tjelesne težine tjedno.

Uz dijetalnu ishranu dobro bi bilo pojačati i fizičku aktivnost psa. Naravno, treninzi bi se postepeno trebali intenzivirati, kako prevelikim fizičkim naporima ne biste ugrozili zdravlje životinje. Započnite s laganim šetnjama u trajanju sat vremena, a nakon nekog perioda produžujte taj vremenski interval. Obično se preporuča da odrasli pas ima barem 3 šetnje dnevno,od kojih je jedna u trajanju od 1,5-2 sata.

Kad pas stekne određenu kondiciju, šetnje možete upotpuniti igrom sa lopticom ili, još bolje, s ostalim psima (obično se na taj način životinja i najviše istrči i iscrpi). Šetnje uz bicikl bi možda bilo najbolje izbjegavati barem ispočetka jer predstavljaju preveliko opterećenje za rad srca, dišnog sustava i zglobova. Idealna tjelovježba za psa bi bilo plivanje jer na taj način rade sve skupine mišića, troše se velike količine energije (zalihe masnog tkiva), a istovremeno se formira i jača cjelokupna mišićna masa.

OZNAKE: