petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam pekinezera starog 17 godina sa dulje izraženim intenzivnim znakovima demencije, i uz to ima herniju diska. Trenutno je na terapiji za herniju pa sam mu uz to odlučila davati i GAG od canine. Da li postoji nešto što mu mogu miješati uz hranu da mu barem malo olakšam demenciju jer se konstantno vrti u krug i zabija u zidove i gubi radi kralježnice ravnotežu i sav je izgubljen u vremenu i prostoru. Trenutno ga hranim preko injekcije sa royalovom medicinskom konzervom za oporavak.
Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav. Sanja

O: životni vijek pasa produžen je 25% u zadnjih 30 godina. Ovaj pozitivan razvoj znači da će se mnogi vlasnici pasa, među kojima ste i Vi, morati sučiti sa prvim znakovima starenja svojeg ljubimca. Kao i kod nas ljudi, osnovne bolesti od kojih pate stariji psi su tumori, kardivaskularne bolesti, bolesti lokomotornog sustava, bubrega, dijabetes,... One su uzrokovane prekomjernim nakupljanjem slobodnih radikala (reaktivnih kisikovih spojeva - ROS), koji mogu oštetiti tjelesne bjelančevine, DNK i stjenke stanica uzrokujući mutacije.

Oksidacijom proteini gube svoju funkciju, a lipidi podliježu lipidnoj peroksidaciji čiji su konačni produkti reaktivni aldehidi (lipidi su molekule koje grade sve biomembrane u tijelu). Svakodnevno u tijelu antioksidansi uzeti hranom osiguravaju tijelu prirodnu obranu od slobodnih radikala te ih neutraliziraju i tako održavaju ravnotežu. Međutim, kako tijelo stari i u situacijama kao što je bolest, nakuplja se previše slobodnih radikala, jer je održavanje te ravnoteže sve teže a kapacitet antioksidansa sve manji, te organizam zapada u tzv. oksidacijski stres.

Permanentni oksidacijski stres utječe na sve organske sustave u tijelu, a pogotovo toksično djeluje na bio membrane središnjeg živčanog sustava ( mozak koristi petinu ukupnog kisika cijelog organizma, ali je i vrlo osjetljiv na citotoksično djelovanje ROS-a jer njegove stanice većinu energije stvaraju u dišnom lancu unutar mitohondrija, a pri tome se oslobađaju kisikovi radikali koji zbog drugačijeg enzimatskog sustava stanica mozga mogu puno brže i aktivnije oštećivati moždano tkivo).

Dakle, kako bi starijim psima usporili razvoj neurodegenerativnih bolesti i pomogli već pri prvim znakovima demencije i mentalne dezorijentiranosti možete krenuti u dva smjera. Hill's Prescription diet razvio je posebnu hranu za starije pse koja klinički dokazano djeluje kod stanja disorijentacije, desocijalizacije, manjka sna te inkontinencije. Ključne prednosti ove hrane, dakle Hill's Prescription diet b/d ageing&alertness, su povišene razine vitamina E ( uključujući i karotenoide te flavonoide), omega 3 masne kiseline( DHA i EPA), L- karnitin, alfa-lipoična kiselina. U našim veterinarskim ljekarnama možete je pronaći na policama, a kolege veterinari će Vam vrlo rado pojasniti sve što Vas dodatno bude zanimalo.

Drugi način kojim možete pomoći Vašem ljubimcu je da ostanete na dosadašnjoj prehrani, jer svi znamo da su stariji psi izbirljivi kod promjene prehrambenih navika, te mu uz hranu dodavati preparat CaniAge, Anivital u tabletama koje su vrlo jestive i kao u obliku poslastica a vrlo lako ih možete i zdrobiti u hranu. CaniAge u svojem sastavu ima visoku koncentraciju potpuno prirodnog kompleksa sastojaka sjemenki grožđa koji regulira imunitet i ima ulogu u učvršćivanju tkiva, ekstrakt nevena koji je pomoć kod nastanka katarakte, staračke mrene, kao izvor luteina, vitamin E i omega 3 masne kiseline koje su poznate po svojem protuupalnom djelovanju. Na 10 kg tjelesne težine dodaje se po 1 tableta dnevno uz obrok ili kao poslastica.

OZNAKE: