dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj pas ima demodikozu i liječim ga Advocatom, svaki tjedan mu stavljam te kapi, ali se u međuvremenu uprljao i usmrdio pa me zanima je li ga mogu okupati šamponom dok mu traje terapija Advocatom? Hvala. Lijepi pozdrav, Žare

O: Demodikoza je kožno oboljenje pasa uzrokovano grinjom Demodex canis. Sam uzročnik živi u dlačnim folikulima, gdje se množi i uzrokuje nastanak lezija. Bolest je obično ograničena samo na neke dijelove kože, ali se može proširiti i po većim površinama tijela.
 
Uzročnik se najčešće prenosi neonatalnim kontaktom. Također, utvrđeno je da se bolest najčešće pojavljuje u pubertetu. Međutim, zadnja istraživanja provedena na ovu temu ukazuju na veliku važnost i genetske predispozicije, jer je dokazano da se bolest pojavljuje nasljedno u pasa u kojih zakazuje imunitetni odgovor posredovanjem stanica. Također, postoji i pasminska predispozicija (dobermani, kratkodlaki ptičari i dr.).
Za sam nastanak bolesti važno je i prisustvo predisponirajućih čimbenika: pad otpornosti organizma, nepravilna prehrana, loši zoohigijenski uvjeti držanja, slabija kondicija, virusne infekcije, dob,...
 
Bolest se pojavljuje u dva oblika: blaži (skvamozni) i teži (pustulozni).
 
Liječenje je dugotrajno, a preporučuje se hrana bogata bjelančevinama sa što manje masnoća, te vitaminsko - mineralni dodaci. Kod mladih pasa ova bolest povezana je s primarnim nedostatkom celularnog imuniteta, dok se kod odraslih životinja javlja s metaboličkom poremetnjom (hipertireoidizam, hiperadrenokorticizam) ili ako primaju terapiju (glukokortikoidi, citotoksicni lijekovi) koja oštećuje imunološki sustav.
 
Lokalizirana demodikoza se sastoji od nekoliko područja koja su ljuskava i crvena, najčešće na licu ili prednjim nogama, a obično se manifestira u štenaca u dobi od 3 do 6 mjeseci. Većina ovih slučajeva spontano prolazi kroz nekoliko tjedana. Preporučuje se napraviti kontrolu nakon 4 tjedna.
 
Generalizirana demodikoza zahvaća velika područja na tijelu. Najčešće se manifestira u dobi od 3 do 12 mjeseci. Može se javiti i upala lojnih žlijezda, a moguće su i sekundarne bakterijske infekcije. Liječenje može biti dugotrajno i skupo ali većina pasa se u potpunosti oporavi. Liječenje generalizirane demodikoze obuhvaća šišanje dlake po cijelom tijelu psa, uklanjanje svih krasta i krastica, kupanje u medicinskom šamponu za suzbijanje bakterijske infekcije i aplikaciju otopine za suzbijanje šugarca (amitraz, ivermektin). Ovaj način djelotvoran je u većine pasa. Drugi način je oralno davanje lijeka svakodnevno kroz nekoliko mjeseci. Kod generalizirane demodikoze bris kože bi se trebalo raditi svaka dva tjedna dok dva uzastopna nalaza ne budu negativna, kada se terapija može prekinuti.
 
Također se preporučuje uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu te lososovog ulja koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake.
 
Vezano uz kupanje ljubimca sa šamponom, problematika je ista kao i u svakom slučaju kada koristite ampule protiv vanjskih parazita. Naime, svi proizvođači navode da je potrebno imati  razmak od kupanja ljubimca i postavljanja ampula u trajanju od minimalno 1 tjedna. Stoga, savjetujem Vam da se oko ove specifične problematike dodatno posavjetujete sa svojim veterinarom, koji i poznaje "pravu" situaciju kod Vašeg ljubimca te će biti u mogućnosti detaljno Vam odgovoriti na sva pitanja.

OZNAKE: