Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije svega moram srdačno pohvaliti Vašu inicijativu, Vaši odgovori su od velike pomoći, prvenstveno novim vlasnicima pasa. Naime, imam Westie-a starog 8 mjeseci. Zanima me sve u vezi dentalne higijene i njege ušiju. Točnije, koliko često i na koji način psu prati zube i čistiti uši, te koje preparate preporučate kao najbolje? Poznato mi je da postoji altenativa za četkicu i pastu za zube poput Greenies-a, posebnih hrana za čišćenje zuba i usne šupljine itd, stoga me zanima je li to dobra zamjena za pranje četkicom i pastom za zube jer pas nije ni malo oduševljen kada mu se četka po ustima?
Hvala! Hrvoje

O: Oralna higijena u pasa jedan je od preduvjeta dobrog zdravlja. Posebnu pažnju trebali bismo posvetiti upravo malim pasminama, obzirom da je njihova očekivana životna dob i preko 15 godina. Uspijete li Vašem psu sačuvati zdrave zube, omogućit ćete mu pravilnu prehranu, osigurati bolju kvalitetu života tijekom starosti i poštedjeti ga cijelog niza akutnih i kroničnih zdravstvenih tegoba.

Za prevenciju nastanka i skidanje mekog ljepljivog filma (plak) na zubima, čime spriječavate nastanak kamenca, postoji nekoliko metoda.

Mogu se koristiti svaka zasebno ili ih možete kombinirati.

Dobre navike treba usvajati u mladosti. Stoga Vam preporučam da svakako navikavate psića na meku četkicu za zube koju ćete u početku umočiti u običnu vodu. Kad pas prihvati četkanje zubića, počnite koristiti kaladont za pse. Nemojte psu prati zube kaladontom za ljude, jer on ne zna ispljunuti kaladont. Kaladont namjenjen psima neće izazvati probleme nakon što ga pas proguta. Ako Vaš pas jede samo kuhanu hranu ili meku iz konzerve, zube bi mu trebali prati 2-3 puta tjedno.

Jedno od jednostavnijih rješenja je prehrana dehidriranom hranom koja je deklarirana i kao "dental care". U nekim vrstama hrane (npr. Hill´s) ovaj se efekt postiže zahvaljujući posebno oblikovanim granulama koje se pri zagrizu ne lome, već zubi prolaze kroz granulu koja skida sa zuba nakupljene naslage.

U ponudi su i hrane koje sadrže polifosfate (npr. Eukanuba, Royal canine). Polifosfati se vežu na plak te sjedinjeni sa zubnim plakom, pomažu sprječavanju daljnje mineralizacije i pretvaranja u kamenac. Polifosfati, koji se nanose na vanjsku površinu komadića suhe hrane, oslobađaju se žvakanjem i prenose cijelom usnom šupljinom te na taj način osiguravaju zaštitu ne samo kontaktnim površinama, već i površinama koje ne sudjeluju u procesu žvakanja. Prednost takve hrane je da je to normalni obrok sa dodatnom prednošću održavanja higijene zuba.

S ciljem prevencije stvaranja zubnih naslaga možete koristiti spray ili gel za zube (Beaphar). Spray se nanosi svakodnevno, a uklanja meke naslage, te pomaže kod lošeg zadaha. Gel se koristi 1 puta tjedno, sadrži propolis, čisti zube, jača desni, te osvježava dah.

U ponudi Pet centra su i vrlo efikasni čistači-grickalice (Greenis, Oral bar), odnosno različite poslastice ili raskovi koji mehanički uklanjaju ostatke hrane sa zubiju.

Uspješnost održavanja dentalne higijene provjerite tako da bar jednom godišnje odvedete psa na temeljit pregled zuba.

Vanjski dio uha trebalo bi stalno održavati čistim. S unutrašnje strane ušku možete obrisati otopinom za ispiranje ušiju (npr. Otifree). Ponekad uho pojačano stvara masnoće (cerumen), te ga možete otopiti i očistiti navedenom otopinom. Međutim, pojačano stvaranje cerumena može biti i znak oboljenja uha, stoga vam preporučam da ispiranje uha ne provodite bez prethodne konzultacije s veterinarom.

OZNAKE: