Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me što je dermatoidni sinus, koji se javlja u Rodezijskih ridgbecka?
Hvala.
Nataša

O: Dermoidni sinus prvi puta je opisan kod Rhodesian Ridgeback pasmine (može se pojaviti i kod Kerry Blue Terriera,Shih Tzua i Boxera), kao anomalija kože. Nekad su tu pojavu zvali dermoidnom cistom, epidermalnom cistom ili trichiaris spiralis. Pod cistom smatramo svaku nenormalnu ili neuobičajenu vrećicu ili šupljinu na i u tijelu.

Ova cista ili sinus (dermoidni sinus se razvija za vrijeme embrionalnog razvoja i nalazi se između kože i moždine u području sakruma ili križa i smatra se težim oblikom ove anomalije), naslijednog je karaktera i može se uočiti kod vrlo mladih štenaca. Prstima možemo napipati trvđu i okruglu masu promjera oko 3 cm ili više, na predijelu vrata. Ovaj oblik je nešto blažeg karaktera i spaja kožu s dorzalnim spinalnim ligamentima (vezivno tkivo koje spaja gornje dijelove kralježaka). Također postoji još jedan oblik kojeg smo prethodno naveli, a javlja se na području križa i nema povoljnu prognozu za psa, posebno ako dijelovi dermoidne ciste prejako obaviju ili čak ulaze u moždinu kralježnice.

Cista, sinus ili vrećica može u sebi sadržavati dlačne folikule, žlijezde lojnice i znojnice. Sve navedene komponente luče svoje produkte i ispune vrećicu sa sebumom ili lojem, otpacima kože i dlačicama. Ako se ovakav sadržaj inficira (vrećica ima kanalić prema koži, kroz koji ulaze razne bakterije), upala se proširi na okolna tkiva i često se razvije upala mozga i moždanih ovojnica i može dovesti do neželjenog ishoda - uginuća.

Ovu anomaliju treba što ranije dijagnosticirati kod štenadi, odvojiti ih iz legla, pripremiti za operaciju i kirurški obraditi cistu ili sinus. Ishod operacije ovisi o veličini i raširenosti ciste (može biti jednostavnog okruglog oblika ili kombiniranog od više cista koje su međusobno spojene), također oporavak poslije operacije vrlo je dug i pas mora biti pod strogim nadzorom svoga vlasnika i veterinara. Pošto je ova anomalija uočljiva u ranoj dobi šteneta, takve pse, a i njihove roditelje trebalo bi isključiti iz uzgoja i time će se prekinuti lanac prijenosa ove bolesti.
Nadam se da sam Vam donekle odgovorila na pitanje. Ova bolest je vrlo komplicirana i teška, kako za samu životinju, tako i za vlasnika, a da bi shvatili težinu ove bolesti treba poznavati i genetiku i anatomiju i fiziologiju i patologiju pasa.

OZNAKE: