Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Napravila sam svome psu privremeni krov na boksu i to od ploča koje se koriste za krovove na kućama (one "valovite") i tamo su puževi puzali i obavljali nuždu i ostavljali ličinke pa me zanime koji kućni preparat koristiti za dezinfekciju tog krova? Hvala unaprijed,
Tea

O: Dezinfekcija prema definiciji predstavlja smanjenje broja (patogenih) mikroorganizama. Ukoliko pas ima svoju nastambu, preporučuje se povremeno profilaktički ju dezinficirati, a to vrijedi i za površinu oko nastambe.

Kvalitetno provođenje dezinfekcije podrazumijeva mehaničko čišćenje grubih nečistoća, potom pranje i na kraju upotrebu samog sredstva za dezinfekciju.

Za kvalitetno provođenje dezinfekcije najbolji su komercijalni dezinficijensi koji zadovoljavaju brojne kriterije pa će moja preporuka ići u tom smjeru. Takvi dezinficijensi su sigurni za upotrebu, ekološki su prihvatljivi, brzo djeluju i aktivni su u malom razrjeđenju. Dobar izbor u tom smislu je Ecocid-S koji ima višestruku upotrebu jer djeluje virucidno, baktericidno i fungicidno. Osim ovog preparata, postoje i brojni drugi, kao što su Virkon-S i Aldesol koji također imaju širok spektar i zadovoljavaju postavljene kriterije.

OZNAKE: