MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam malog pit bulla, star je 3 mjeseca. Ima demodikozu pa ako biste mi mogli ukratko objasniti proces liječenja , preparate liječenja... Za vetrinaru otići mi je preskupo, nisam baš pri novcima. Molio bih Vas da mi pomognete, da znam šta da mu kupim i da mu dam za to. Šaljem vam slike, ovo koga sam god pitao i jednog prijatelja koji je imao isti slučaj, kažu svi - demodikoza. Čitao sam o tome, gledao slike, to je to sa sigurnošću. Ali je u ranoj fazi, vidio sam i gore faze. Molio bih vas da mi kažete sa čime da ga liječim. Hvala unaprijed. Dario

O: Demodikozu uzrokuje grinja Demodex canis, kožni parazit koji parazitira u dlačnim folikulima. Najčešće prvo dolazi da lokalnih alopecija bez svrbeža, oko očiju, na obrazima i na hrptu nosa.  Blaži oblik ove bolesti javlja se najčešće kod štenadi u dobi od 2 do 3 mjeseca, a teži oblik kod starijih životinja, ujedno je kod starijih životinja teže izlječiti ovu bolest. Teži oblici su najčešće popraćeni sekundarnim bakterijskim infekcijama koje kompliciraju kliničku sliku. Kod težih oblika dolazi do anemije, bezvoljnosti, gubitka apetita i općenito lošeg stanja životinje.

Dijagnozu postavlja isključivo veterinar uzimanjem strugotine kože i mikroskopskim nalazom grinja u preparatu. Liječenje se provodi lokalno kupkama i davanjem oralno ili pod kožu ivermektina, to su lijekovi koje propisuje isključivo veterinar. Demodikoza zahtijeva dugotrajno liječenje od stane veterinara.

Možete Vašem ljubimcu staviti na kožu ampulu Advocate (Bayer) koja se pokazala vrlo učinkovita u prevenciji kožnih parazitoza (pa čak i liječenja), a ujedno ima i  djelovanje protiv buha koje su vrlo česti uzrok komplikacija. O učestalosti davanja ovog preparata savjetujem Vam da konzultirate Vašeg veterinara.

Tijekom perioda liječenja treba prilagoditi i prehranu psa. U ljekarnama Pet centara možete pronaći hranu koja se preporuča kod kožnih problema u pasa, primjerice:
- Royal Canin Hypoallergenic dehidrirana hrana, sadrži hidrolizirani pileći protein, odnosno protein razbijen na sitne molekule i kao takav ne može ući u alergijsku reakciju;
- Royal Canin Sensitivity Control dehidrirana hrana s ribom i konzervirana hrana s piletinom i patkom;
- Eukanuba Dermatosis Formula u dehidriranom obliku s ribom te u konzerviranom obliku.

Do razvitka ove bolesto dolazi tokom pada imuniteta te bih Vam preporučila i da dajete neki multivitaminski preparat za podizanje imuniteta životinje i oporavak kože.

Preporučuje se da se životinje koje su imale demodikozu steriliziraju/kastriraju i da se izlučuju iz uzgoja.

OZNAKE: