Povratak

Dijagnostika bolesti kardiovaskularnog sustava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moji susjedi imaju ženku boksera koja im je jučer nakon dizanja sa kreveta kolabirala i djelovala je kao i moj nekadašnji pas koji je imao problema sa srcem. Budući da sam zdravstveni radnik i da mi našim pacijentima u tom slučaju obavezno radimo lab pretragu srčanih enzima da bismo isključili infarkt miokarda, savjetovao sam ih da pitaju veterinara da to naprave, međutim veterinar se čudio tome i rekao da će se raspitati pa me zanima gdje se u Zagrebu i kod kojeg veterinara može napraviti pretraga slična tome? Hvala, Dražen

O:  Dijagnostika bolesti kardiovaskularna sustava kućnih ljubimaca se provodi na

određeni način. Svakako, za početak je nužno obaviti temeljit klinički pregled ljubimca. Ovaj korak je iznimno bitan jer je njime moguće dobiti uvid u funkcionalno stanje srca i krvožilja. Također, u određenim stanjima je čak moguće i nakon ovog pregleda otkriti sam uzrok bolesti. Ovdje se posebna važnost pridodaje auskultaciji srca i pluća.

Uz klinički pregled se poprilično često kombiniraju i mnoge druge metode, a sve kako bi se sa što većom točnošću utvrdio uzrok problema te postavila dijagnoza. Od dodatnih metoda se najčešće koristimo elektrokardiografijom, rentgenografijom i ehokardiografijom. Također, koristimo i nalaze kompletne krvne slike psa, biokemijske analize,... u interpretaciji i postavljanju dijagnoze. U biokemijskoj analizi posebnu pozornost posvećujemo u eventualne promjene u aktivnosti pojedinih enzima, kao što su LDH (laktat dehidrogenaza), CK (kreatinin kinaza), AST (aspartat aminotransferaza). Promjene u aktivnosti prije navedenih enzima poprilično često prate različita oboljenja srca. Međutim, pri dijagnosticiranju različitih oboljenja serumski enzimi se moraju promatrati uvijek u sklopu ostalih laboratorijskih podataka, kliničkih pretraga,... 

Danas, mnoge veterinarske ambulante i stanice su opskrbljene svom opremom za provođenje gore navedenih analiza i pretraga. Međutim, ne raspolažem s točnim podacima i informacijama po pojedinim veterinarskim stanicama i ambulantama.

Stoga, savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 60 gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti pomoći Vam.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr