Povratak

Piroplazmoza i hemobartoneloza | Bolnost u leđima i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Javljam se sa dosta teškim pitanjem i ne znam hoćete moći dati konkretan odgovor. Pas mi je 18.11. napunio 7 godina i tu počinju problemi. Bio je dosta miran, povučen, nije jeo i samo je spavao. Dolaskom kod veterinara upitao nas je normalna pitanja o kilaži, hrani, boji mokraće koja je u tom trenutku bila narančaste boje i time je veterinar zaključio da je to piroplazmoza, ali je prvo posumnjao na bolnu kičmu ili išijas. Dobio je 4 injekcije za piroplazmozu malo se povratio u normalu. Bio je veseo, počeo je jest i pije puno vode. No, jučer je bio ležao na fotelji i bio je disao sa nekom teškoćom. Kad sam ga pregledala našla sam mu i buhe i uzela sam ga sebi i stavila leđima u naručje i tu je on jako zacvilio. Bojim se da sam mu u tom trenutku nešto poremetila i da ga bole crijeva ili kičma. Bio je danas kod veterinara i dao mu je opet inekciju protiv bolova, tj. za bolove u leđima. Mene zanima koliko je teška ta bolest i koliko je štetno davati mu svakave injekcije i hoće li se oporaviti od toga? On je sad opet sav tužan i nezainteresiran za ništa. Bojim se da mu te injekcije neće naškoditi tj. da ga neće predozirat s njima. Krvnu sliku nije obavio, danas ću ga pitati da i to obavi. Hvala vam unaprijed na odgovoru! Lijep pozdrav, Iva

O: Na osnovu samo opisanih simptoma, a bez detaljnog pregleda psa, vrlo teško Vam mogu nešto konkretno savjetovati. Prvotni simptomi (povučenost, gubitak apetita, narančasta mokraća) bi upućivali na piroplazmu, međutim dijagnoza piroplazmoze se najčešće može postaviti pregledom razmaza krvi. Isto tako bi bilo uputno isključiti bolest koja se naziva hemobartoneloza, koja se prenosi buhama i krpeljima, a što se najčešće dijagnosticira već spomenutim pregledom razmaza krvi. Najtočnija odnosno najsigurnija dijagnoza, ukoliko se radi o piroplazmi ili hemobartoneli se postavlja molekularnom detekcijom PCR metodom (metoda lančane reakcije polimeraze) međutim takva pretraga se može napraviti isključivo u posebnim laboratorijima i skupa je. Krvnu sliku (hematološku i biokemijsku) u slučajevima bolesti je uvijek dobro napraviti jer nam ona može reći puno toga o stanju samih organskih sustava.

Bolnost koju ste opisali mogla bi poticati od gastrointestinalnog sustava u slučajevima kada postoji upala u želucu i/ili crijevima (gastritis, enteritis). Bol bi mogla poticati od problema sa bubrezima (kamenci u bubregu, upala bubrega, ciste ili ozljeda bubrega). Isto tako bol bi se mogla očitovati i kod problema sa kralježnicom (problemi sa diskom, spondiloza, problemi sa mišićima uz kralježnicu, tumorske promjene). Ukoliko se sumnja na probleme sa kralježnicom bilo bi uputno napraviti i RTG pretragu koja će pokazati ukoliko postoje promjene na kralježnici koje uzrokuju bol.

Svaka injekcija, tableta ili neki drugi medicinski pripravak ima određene nuspojave. U većini slučajeva su one rijetke ili dobrobit životinje koja proizlazi iz upotrebe takvih pripravaka je veća od njegove štetnosti jer ne može se ostaviti životinju da bude u bolovima kada postoje preparati koji joj mogu pomoći iako mogu izazvati i neke štetne nuspojave.

Preporučujem Vam da se konzultirate sa svojim veterinarom kako bi se po potrebi napravile daljnje pretrage, kako bi se moglo utvrditi u čemu je točno problem i da bi se mogla odrediti daljna terapija za Vašeg ljubimca.