Povratak

Dilatacija desnog atrija - terapija i njega kod srčanih oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović Halilović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mojoj srednjoj pudli od 7,5 god, klonule su prvo stražnje noge, ubrzo i prednje, te je potpuno izgubila snagu. Dijagnoza na osnovi Uzv i ekg jest Dilatacija desnog atrija. Dobiva Enap 5mg 1/2, 0,1/2,  Fursemid 40 mg 1/2 ,0, 1/2. Cardio protect tablete 1 dnevno, jede Royal Cardiac konzervu. Pas je svjestan  ali potpuno nemoćan. Leži stalno i za 5 dana osim nešto mirnijeg rada srca, drugog oporavka nema  Molim Vas imate li kakav prijedlog? Pas se potpuno normalno ponašao, nije kašljao, niti sada kašlje. Ni počemu nismo mogli naslutiti bolest. Hvala unaprijed, Jadranka

O: S obzirom na postavljenu dijagnozu i terapiju koja se primjenjuje samo nekoliko dana, zaista je vrlo rano za očekivati neke značajnije promjene u ponašanju Vašeg psa. Kod ovakvih stanja teško je zamijetiti i povezati simptome koji se pojavljuju kod srčanih oboljenja i s time se nemojte opterećivati. Kod ovakvih stanja svakako je preporuka sto vise smanjiti fizičku aktivnost dok se stanje kompletne cirkulacije ne popravi. Svaki fizički i psihički napor može dovesti do pogoršanja stanja pa čak i uginuća životinje.

Moja preporuka je da svakako nastavite sa primjenom terapije i budete strpljivi, u roku od otprilike 2 tjedna svakako je preporuka napraviti kontrolni pregled kod veterinara koji je dijagnozu postavio. Ukoliko se pojave neke nuspojave kao što je povraćanje, gubitak apetita, proljev ili potištenost potrebno je javiti se i prije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr