Povratak

Diskoloracije sklere (promjene u boji bjeloočnice)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam koker španijela starog 7 mjeseci. Mislim da se pojavio problem s očima. Nema iscjetka,  čini mi se da nije upaljeno, ali  bjeloočnica polagano mijenja boju u blizini šarenice te postaje tamnija u donjem, vanjskom  dijelu . Na oba oka sam primijetila istu promjenu. Ne znam trebam li brinuti. Zahvaljujem, Ana

O: Bjeloočnica (lat. sclera) je bijela neprozirna opna koja čini veći, stražnji dio fibrozne ovojnice očne jabučice. Anatomski i histološki gledano, ima nekoliko slojeva te čini 80% površine oka. Osnovna funkcija joj se očituje u očuvanju očna tlaka kao i osnove za hvatište očnih mišića, mišića odgovornih za pomicanje oka u svim smjerovima.

Diskoloracije sklere (promjene u boji bjeloočnice) mogu imati različite uzroke. Kod mladih jedinki, moguće su genetski uvjetovane promjene. Tako, boja šarenice, pa tako i bjeloočnice, tijekom prvih mjeseci života šteneta može se mijenjati u nijansama. Naravno, određene primjene lijekova, bolesti unutarnjih organa (npr. jetra, bubrezi...), ozljede, nutritivni deficit (npr. nedostatak željeza...), mogu uzrokovati promjene u boji bjeloočnice.

Stoga, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod svojeg veterinara ili se obratite na adresu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Heinzelova 55. Kolege specijalisti oftalmolozi na prije navedenoj klinici će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i točno utvrditi o čemu je riječ. U skladu s postavljenom dijagnozom odredit će najprikladniji način pomoći ljubimcu kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života istoga.

Korisne informacije o upali, pregledu i liječenju bolesti bjeloočnice možete saznati u odgovoru moje kolegice, objavljenom pod naslovom Upala bjeloočnice (skleritis i episkleritis).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr