Povratak

Displazija kukova i korištenje Rimadyla

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Naša kuja, mješanka labradora ima 12 godina i prije 5 godina dijagnosticirana joj je displazija kuka, zbog čega smo joj povremeno na preporuku veterinara davali Rymadil. Međutim, prije mjesec dana ustanovljen je problem sa srcem, nakon čega joj je prepisana terapija Fursemid 2xdan po 40 mg. Stanje je sad bolje, ali terapiju nastavljamo. Počela je opet šepati pa smo upitali veterinara da li joj smijemo dati Rymadil i on je rekao da može. S druge strane, čitam da se on ne preporučuje psima sa srčanim problemima pa bih voljela znati da li je rizik prevelik. Elena

O: Displazija kukova je nasljedna bolest, najčešće većih pasmina pasa, kod koje glava bedrene kosti nije u svom prirodnom položaju u acetabulumu, već se u manjem ili većem stupnju nalazi izvan njega. Liječenje može biti operacijsko ili konzervativno. Operacijski zahvat je indiciran kod jačeg oblika displazije te se njime korigira nepravilna građa zgloba. Konzervativno liječenje se koristi kod blaže oblika ili kada se operativni zahvat ne može izvesti, a uključuje primjenu analgetika, hondroprotektiva (preparata za poboljšanje sastava i funkcije hrskavice), smanjenje tjelesne težine, redukcije kretanja te po mogućnosti fizikalnu terapiju.

Rimadyl je nesteroidni protuupalni lijek (NSPUL) koji kao djelatnu tvar sadrži karprofen, a koristi se, među ostalim, i za ublažavanje znakova upale i boli kod poremećaja u mišićno-koštanom sustavu. Za njega je navedeno da se ne bi smio koristiti kod pasa s teško oštećenim srcem, bubrezima, jetrom ili probavnim sustavom. U slučajevima kada veterinar procijeni da je njegova upotreba neizbježna, on može preporučiti njegovo daljnje korištenje, isto kao i vrijeme liječenja te dozu lijeka.

S obzirom na to da je svaki slučaj zaseban, veterinar je u Vašem slučaju procijenio rizik upotrebe Rimadyla  i dopustio njegovo daljnje korištenje, te Vam preporučam da se i dalje pridržavate njegovih uputa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr