Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo psića pasmine Chow-Chow starog šest mj. Primjetili smo da se psić teže diže na zadnje noge, ali čim ustane normalno trčkara i nema nekih smetnji prilikom hoda. Psića hranimo isključivo samo sa Royal Caninom i uz prehranu mu dajemo tablete kalcija. Molimo Vas za savjet što da radimo ili je to normalno za tu pasminu?
Unaprijed zahvalna čitateljica iz Osijeka, Davorka

O: Teško je samo na osnovu Vašeg pitanja objektivno ocijeniti zdravstveno stanje Vašeg štenca.

Štenci velikih pasmina u fazi intenzivnog rasta često imaju problema s bolnosti lokomotornog sustava, što može biti poslijedica intenzivnog razvoja kostiju i dobijanja na tjelesnoj masi u kratkom vremenskom razdoblju, ali i početni stadij razvoja nekih nasljednih bolesti.

Teško ustajanje i dob psa navode me na sumnju da se možda radi o displaziji kukova. Moja preporuka je da psa odvedete veterinaru i dogovorite snimanje kukova kako bi isključili displaziju kukova. Jako je bitno da snimanje obavi kolega veterinar koji ima dovoljno iskustva u očitavanju rendgenskog nalaza, jer pogreška u dijagnozi ostavlja više vremena za razvoj bolesti koja je po svojoj prirodi progresivna i pogoršava se s vremenom.

Chow-chow je jedna od pasmina koje imaju predispoziciju za displaziju kukova, pa bi bilo dobro da isključite tu sumnju ili u slučaju potvrđene dijagnoze da možete pravilnom njegom utjecati na razvoj bolesti.

O problemu displazije kukova kod starije Chow chow ženke već sam pisao na stranici
Chow-Chow pa se nadam da ćete tamo naći odgovore na neka moguća pitanja.

Neka istraživanja upućuju da povećan unos proteina i kalcija može doprinjeti razvoju ove bolesti (uz nasljedni faktor itd), pa ukoliko rendgenska snimka potvrdi moju sumnju savjetujem Vam da razgovarate s Vašim veterinarom o isključivanju tableta kalcija iz prehrane. Naveli ste da psa hranite isključivo Rayal Canin hranom koja pripada skupini superpremium hrana što znači da svojim sastavom zadovoljava sve hranidbene potrebe psa te dodavanje kalcija u tabletama nije potrebno.

Preporuka je da koristite hranu za pse velikih pasmina jer se istraživanjem došlo do rezultata da psi hranjeni hranom namijenjenom velikim pasminama imaju manju učestalost pojave displazije kukova. Hrane za velike pasmine najčešće u sastavu imaju dodatak hondroprotektiva (glukozamin i kondroitin sulfat) koji pozitivno utječu na zdravlje zglobova.

OZNAKE: