Povratak

Displazija kukova - odabir načina liječenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa Cane Corso s displazijom kukova i čula sam da se to može riješiti operacionim zahvatom pa me zanima što bi mi vi preporučili i znate li gdje se obavljaju takvi zahvati.
Hvala. Ana Josipa

O: Displazija kukova je razvojna nepravilnost u građi kukova. Nastaje kada koštani dio kukova, koji brzo raste, nije dovoljno učvršćen okolnim potpornim strukturama (ligamenti, tetive, mišići, zglobna čahura). Displazija se najčešće javlja obostrano, a postoji  nekoliko stupnjeva koji se razlikuju po  promjenama okolnih mekih tkiva, malformacijama glave bedrene kosti i zglobne čašice. Prema najpoznatijoj FCI klasifikaciji postoji 5 stupnjeva promjena od A do E.  Ovo je jedna od najčešćih ortopedskih bolesti kod pasa. Naročito su joj sklone velike pasmine pasa, no javlja se i kod srednjih i manjih pasmina te kod mačaka.
    

Liječenje može biti konzervativno i kirurško. Konzervativno liječenje uključuje primjenu analgetika, hondroprotektiva, nesteroidnih protuupalnih lijekova, ograničeni i kontrolirano kretanje, te kontrolu tjelesne mase.  Savjetuje se i primjena fizikalne terapije u obliku terapijskih vježbi, naručito hidroterapija. Ovaj oblik liječenja se najčešće koristi kod blažih oblika displazije kukova ili kod životinja kod kojih  iz nekog drugog razloga nije sigurno izvesti operativni zahvat.

Što se tiče operacijskog liječenja, treba reći da postoji nekoliko metoda pomoću kojih se prevenira razvoj displazije ili se korigiraju premjene koje su već nastale na zglobovima. Koja od postojećih operacijskih metoda će biti odabrana, ovisi o starosti životinje i stupnju razvoja degenerativnih promjena.
   
Savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Tamo su između ostalih i kolege koji su specijalisti na području ortopedije. Oni na temelju nalaza dobivenih općim kliničkim i specijalističkim ortopedskim pregledom mogu odrediti koji oblik terapije bi bio najprikladniji za Vašeg psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr