Povratak

Displazija kukova - olakšavanje simptoma i poboljšavanje kvalitete života veterinarskim dijetama i dodacima prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam curu westyja staru 8 godina i sa 4 god. su joj ustanovili displaziju oba kuka, s tim da je desni kuk u gadnijem stanju nego lijevi. Zanima me, da li ima neka hrana ili dodatak prehrani s kojim bi joj bar malo pomogli sto se tiče kukova jer vidim da mi sve teže i sporije hoda. Hranimo je Eukanuba suhom hranom i neko vrijeme je jela Royal Canine Gastrointestinal jer je bila na endoskopskom zahvatu i ima osjetljiv želudac i imala je problema s kožom. Unaprijed hvala.
Lijepi pozdrav. Iva

O: Učinkovito i konkretno liječenje displazije kuka, moguće je jedino kirurškim putem.

Primjena veterinarskih dijeta i  različitih dodataka prehrani ima funkciju olakšavanja simptoma i poboljšavanja kvalitete života, i to nerijetko nije malo. U gotovo svim preparatima koji se preporučaju kod displazije, kao i u veterinarskim dijetama, glavne aktivne komponente su glukozamin i kondroitin.

To su supstance koje organizam normalno sadrži, najviše u hrskavicama i sposoban ih je sam sintetizirati i nadoknađivati, kada je koštani sustav zdrav. U okolnostima kada postoje bolesti kao što je displazija, trošenje hrskavice je pojačano, pa je i potreba za kondroitinom i glukozaminom pojačana i javlja se imperativ njihovog dodatnog unošenja.

To je moguće gotovim veterinarskim dijetama kao što su: Hill's j/d, Eukanuba Joint Mobility, Royal Canin Mobility, Purina Joint Mobility. Radi se o kompletnim i izbalansiranim dijetama, koje su zapravo gotova hrana sa ljekovitim učinkom. Ukoliko psu dajete neku od ovih dijeta, nema potrebe za dodavanjem kondroitina i glukozamina, kroz različite preparate.

Dodavanje posebnih preparata moguće je uz postojeću prehranu a na tržištu ih ima nemali broj i dolaze u različitim formama: prah, kapsule, tablete, tekućina. U ponudi Pet centra dostupni su: Bioiberica Cosequin DS 40 tablete, Canina GAG tablete ili prah, Dr. Alder's Tablete za pse GlucosaminTabs, Dr. Clauder's Mobil+Fit Tablete za zglobove i ligamente pasa, Petvital Arthro Tabs za jačanje zglobova pasa, Vetoquinol Caniviton Forte 30 granule za stabilizaciju lokomotornog sustav, Vetoquinol Chassoton 4% za stabilizaciju lokomotornog sustava (400 g), VP Synoquin 30 caps i tablete sa glukozaminom i kondroitinom za zdrave zglobove pasa, VP Synoquin Tasty 30tbl s glukozaminom i kondroitinom za zdrave zglobove, Stride plus u tekućem obliku i Cani Agil tablete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr