sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zlatnu retrivericu staru 10 godina. Ona živi u dvorištu, i šišamo je na kratko 1-2 puta godišnje, na proljeće. Pošto sam ja alergična na prašinu, i često i kad je vozim u autu na kraće relacije krenu simptomi alergije, mogu li je i sada u zimskom razdoblju ošišati kao labradora? Kao alergičar, najbolje se osjećam kad je četkam oprane dlake. Hvala. Srdačan pozdrav, Jelena

O: Dlaka pasa ima višestruku ulogu. Ona je prvenstveno važna kao termički izolator i služi kao barijera u zaštiti kože od raznih štetnih djelovanja okoliša. Osim toga, ima ulogu i u senzoričkoj percepciji okoline. Krzno pasa se sastoji od vanjskih, primarnih ili pokrovnih dlaka i sekundarnih dlaka koje se nalaze ispod vanjskih dlaka (poddlaka). Krzno koje je sastavljeno od duge, tanke dlake je najefektnije kao termička izolacija od hladnoće.

Dlake rastu u ciklusima pa se tako svaki ciklus rasta sastoji od faze u kojoj je dlačni folikul  aktivan te dlaka raste i od perioda mirovanja, kada dlaka samo stoji u foliklu kao tzv. mrtva dlaka i s vremenom otpadne.

Na sam rast utječu različiti faktori primjerice temperatura okoline, količina svijetlosti, prehrana, opće zdravstveno stanje i hormonalni status životinje. Gustoća dlake ovisna je o pasmini i starosti psa. Što je mekša to je i gušća.

Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamjenjuje sa novom. Psi se linjaju dva puta godišnje, stvarajući pritom ljetno i zimsko krzno. U našim klimatskim uvjetima rast dlake je maksimalan ljeti, a  minimalan zimi. U ljetnim mjesecima u fazi mirovanja biti 50 % dlačnih folikula, a zimi ih miruje skoro 90%.

Prosječna brzina rasta dlake je 0.3 mm na dan. To znači da  je potrebno 3 do 4 mjeseca da psu opet potpuno naraste dlaka ako ga ošišate potpuno kratko. Zbog toga Vam ne bi preporučila da sada, kada dolazi zima i niske temperature, ošišate psa potpuno kratko, pogotovo zbog toga što se radi o psu koji živi izvan kuće.

OZNAKE: