Povratak

Dob kada pas uči vršiti nuždu tako da podigne stražnju nogu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb   


P:
Imam psa, bretona, koji ima 3 mjeseca i 15ak dana, i on i dalje ne zna vršiti nuždu kao svaki muški pas. I sve se zapiški po trbuhu. Da li će on vremenom naučiti vršiti nuždu normalno? Hvala unaprijed. Sanja

O:
Dok su još štenad, bez obzira na spol, psi čučnu kad mokre, ali kad dođu u pubertet, to jest kad imaju otprilike osam ili devet mjeseci (iza 5 mjeseci), mužjaci počnu mokriti tako da, podigavši jednu stražnju nogu, štrcaju u koso mlaz mokraće.  Mužjaci koji su bili kastrirani prije puberteta počinju dizati stražnju nogu u isto vrijeme kada i njihovi vršnjaci, koji su potpuno spolno aktivni. Drugim riječima, premda je ovo tipično mužjačka aktivnost, ona prema svemu sudeći nije ni u kakvoj vezi s proizvodnjom (ili neproizvodnjom) testosterona, muškog spolnog hormona, što bi se zapravo moglo očekivati. Prema tome, premda ovu aktivnost ne izaziva nazočnost spolnih hormona u krvi, ona ipak ima stanovitu posljedicu: ostavlja poruke o spolnom statusu životinje, jer se spolni hormoni izlučuju u mokraći, iako ih u ovom slučaju u mokraći nema. Uostalom u mokraći psa su prisutni bez obzira na to da li je on kastriran ili nije, i stanoviti "osobni" sekreti, što ih luče neke pomoćne žlijezde, pa tako svaki mirisni znak predstavlja neku vrstu osobne posjetnice.

O učestalosti mokrenja kod štenaca i učenja na obavljanje nužde na pelenu pisao je kolega Dragan Vešović, dr.med.vet na Štene i učestalost obavljanja nužde / Učenje na obavljanje nužde vani.
Za higijenu Vašeg psića preporučam upotrebu vlažnih maramica od proizvođača Karlie,Talco, Orme naturali, Amici e felici ili puder za suho pranje (kada se štene osuši) Trixie i Amici e felici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr