Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molio bih Vas da mi kažete u kojoj je dobi najbolje kastrirati mužjaka srednjoazijskog ovčara kako bi se prevenirala ili ublažila agresija prema drugim psima ? Da li se kastracijom prije puberteta gubi na razvoju mišićne i koštane mase psa, te da li pas na taj način ne naraste do svoje maksimalne visine? Odstranjuju li se testisi ili se samo presječe sjemenovod? Kako se tim zahvatom mijenja ponašanje psa ? Hvala, Miroslav

O: Naravno da uvijek postoje razna mišljenja o određenom problemu, odnosno kako i kada ga riješiti.

Pitanje najprimjerenije dobi za kastraciju naših ljubimaca jedno je od onih koja izazivaju najviše polemika veterinarske struke, a stavovi do danas nisu u potpunosti usuglašeni, te se javljaju argumenti koju podupiru oba razmišljanja. 

U SAD-u postoji problem prekomjerne populacije kućnih ljubimaca (pasa i mačaka) čiji se broj kreće oko 8 - 10 milijuna registriranih pasa i mačaka, u Engleskoj broj registriranih mačaka je oko 3 milijuna, priznat će te da se radi o "milijunski teškom" problemu. Ove podatke sam navela radi sljedećeg: navedene države inzistiraju na sterilizaciji - kastraciji kućnih ljubimaca prije njihovog spolnog sazrijevanja, a kirurški zahvat prepuberalne gonadectomije radi se kada ljubimci navrše 16 tjedana starosti, ponekad već i u dobi od 7 tjedana starosti. Ovdje se radi o "mikrokirurgiji" koja zahtjeva posebnu kiruršku opremu i tehniku, a smatra se da je oporavak mlađih životinja poslije zahvata vrlo kratak i više zadovoljavajući nego kod starijih životinja kod kojih i povečana količina masnog tkiva otežava pristup kirurga spolnim organima i žljezdama. Mlađe životinje su nešto osjetljivije na pad tjelesne temperature i pad razine šećera u krvi koji se javljaju usljed djelovanja anestetika.

Sam intezitet rasta kod vrlo mlade sterilizirane/kastrirane životinje je usporen i dulje će trajati, ali ne utječe na konačan rezultat odnosno na veličinu psa ili mace. Prema nekim istraživanjima moguće je u ovakvim slučajevima da su podlaktične kosti neznatno duže. Problem prekomjerne težine može se javiti i kod operiranih i kod neoperiranih ljubimaca, tu su bitni faktori pravilne ishrane i fizičke aktivnosti.

Kastracija je kontracepcijska metoda kod mužjaka (psa i mačka) koje nemamo namjeru koristiti u uzgoju, također ih štitimo od mogućeg razvoja oboljenja prostate prisutnog kod mnogih starijih pasa. Kastracijom uklanjamo oba testisa i time smo zaustavili primarni izvor testosterona, smanjili agresivnost životinje kao i njegovu želju za skitnjom.

Vasektomija ili presijecanje sjemenovoda nije uobičajena metoda kod pasa jer se ovim zahvatom ne rješava problem u potpunosti, moguće je da pas i dalje pokazuje spolnu želju.

Nakon operacije, zaostali muški hormoni još cirkuliraju putem krvi slijedećih 8 tjedana i pas će tada još pokazivati spolni nagon, agresivnost i obilježavati svoj teritorij, nakon 3 mjeseca ovi znakovi će se umanjiti ili u potpunosti nestati.

Osobno smatram da svaku životinju treba pustiti da se spolno i fizički razvije, da svi hormoni u tijelu "dođu na svoje", jer su oni poput pikulica koje udaraju jedne o druge i tako utječu na svoju količinu i funkciju, međusobno su ovisni jedni o drugima a svi skupa grade i kontroliraju tijelo i njegove organe. Poremetimo li tu "igru", odnosno prerano isključimo bilo koji hormon iz tijela, može doći do razvoja neočekivanih zdravstvenih problema (npr. inkotinencija ili nekontrolirano mokrenje).

Moja je preporuka stoga da se pas kastrira nakon 12-15 mjeseci starosti.

OZNAKE: