ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Zanima me u kojoj je dozi potrebno dodavati kalcij kujama koje doje mlade, miligrama po kilogramu tjelesne mase, ako su hranjene samo sa suhom briketiranom hranom koja sadrži jod (bezvodni kalcijev jodat) 1,8 mg, kako piše na deklaraciji pakovanja od 10 kg  Orlando hrane, koju kupujem u prodavaonici Lidl.

Lijepi pozdrav, Eleuterij

O: Energetske potrebe dojnih kuja povećane su prosječno četiri puta, a potrebe za pojedinim nutrijenatima različite su zavisno o veličini majke te broju i dobi štenaca.

Bezvodni kalcijev jodat deklariran je i dodan u hranu za pse primarno kao izvor joda dok se kalcij deklarira kao postotak kalcija ili kalcij karbonata (oko 1% suhe tvari u hrani prikladnoj za dojne kuje). Za dojne kuje se preporuča prehrana programima koji su deklarirani kao: visoko kalorične ili hrane za dojne kuje, starter programi i hrane za štenace. U tom slučaju nije potrebno dodavati kalcij.

Hrana koju Vaša kujica jede namijenjena je odraslim psima prosječne aktivnosti. S obzirom na to da je uz ovakvu prehranu potrebno dodatno uvoditi kalcij, preporučam Vam da koristite Calcium carbonat tablete "Canina". Za pse koji se hrane prosječnim dehidratom u slučajevima potrebe preporuča se dodati: za male i srednje pasmine 1 tabletu, a za velike pasmine 2 tablete dnevno. Dojnim kujama, ovisno o broju štenaca osnovnu dnevnu dozu treba korigirati prema njihovom broju. Npr. za 4 šteneta osnovnu dnevnu količinu treba udvostručiti, kuji sa 4-6 štenaca povećati 4 puta, a kuji sa 6 štenaca povećati 5 puta.

OZNAKE: