Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam muškog psa koji je križanac pekinezera i jazavčara. Star je 6 godina. Živim u stanu i, osim njega, imam tigricu i dva patuljasta kunića. On se odlično slaže sa kunićima i jedino se s njima voli igrati. Vani se sa psima nikada ne igra i zna biti svadljiv pa sam mu mislila nabaviti kujicu s kojom bi kod kuće mogao provoditi vrijeme. Mislite li da je pametno uzimati još jednog psa i koliko veću odgovornost on donosi?
Lorena

O: Pas je društveno biće te uživa u društvu ljudi, ali i drugih životinja.

Metodom pokušaja i promašaja, kroz obrede, a ponekad i fizičke sukobe, on pronalazi svoje mjesto u "čoporu" (u Vašem slučaju - Vi, Vaši članovi obitelji, pa i ostali kućni ljubimci pod "istim krovom") i na taj način prihvaćen je i zadovoljan član uspostavljene društvene hijerarhije.

Prilikom dolaska novog ljubimca, obratite pozornost na neke od detalja:

- prvi susret psa "starosjedioca" i Vašeg novog ljubimca trebao bi se "odigrati" na neutralnom terenu (po mogućnosti, nakon aktivne šetnje sa starijim ljubimcem). Osigurajte im dovoljno vremena da se ljubimci ponjuše i upoznaju bez Vašeg miješanja. Pritom, ne zaboravite na poslastice i nagrade za Vašeg "starosjedioca".

- u Vašem domu uklonite sve kosti, igračke i druge stvari koje bi mogle stvoriti osjećaj ljubomore kod starijeg ljubimca. Zbog mogućih različitih reakcija psa "starosjedioca" (režanje, hvatanje zubima,...) kontrolirajte situaciju i na prvu pojavu agresivnosti, sklonite novog ljubimca u njegovu ogradicu za igru ili kavez.

- obratite pozornost i na redosljed hranjenja.

Svime navedenim želim Vam reći da u bilo kojoj dobi nabavite psa/e, oni će samostalno (instinktivno) odrediti vlastiti položaj na hijerarhijskoj ljestvici. Naravno, poželjno bi bilo da istodobno uđu u Vaš dom (tako ćete najbezbolnije izbjeći borbu za Vašu naklonost) te da svakom od njih u jednakoj mjeri posvećujete pažnju, kako se jedan od njih ne bi osjetio ugroženim. Naime, ljudi su psima prihvatljivi kao članovi čopora i prirodne vođe, jer poput njihove majke, mi također kontroliramo hranu, toplinu i sigurnost.

Kada Vaš ljubimac prihvati novog člana, očekujte i njegovo zaštitničko ponašanje prema novoj kujici.

Stoga, odmjerenim autoritetom, postepeno kroz zajedničku igru i učenje - uporabom nagrada za poticanje pozitivnog ponašanja - vjerujem da ćete ostvariti prekrasnu neraskidivu vezu sa Vašim novim "članom obitelji".

OZNAKE: