zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam staforda od 7 mjeseci i stalno liže druge pse po ustima, a neki ljudi mi kažu da je to isto jedan od načina iskazivanja dominacije, mada meni to više izgleda kao umiljavanje jer on to radi u euforiji jer bude sretan što vidi drugog psa. Pa me zanima ako znate što im to znači.
Hvala i lijep pozdrav! Žare

O: Istraživanja genetike pasa pokazala su kako psi potječu od sivih vukova. Vukovi primarno žive u društvenim obiteljskim grupama zvanih čopori u kojem, u svrhu međusobne komunikacije, pokazuju određene položaje tijela i proizvode zvukove koji su uočeni i u domesticiranih pasa. Prije svega se ovdje govori o iskazivanju dominacije ili pokornosti. Dominantan pas stoji ukočenih nogu i uspravno, uši odignutih i usmjerenih prema naprijed. Rep drže podignut a dlake duž kralježnice lagano odignute. Pokoran pas pokazuje spuštene uši i donju usnu kao i spuštanje cijelog tijela. Rep drže spušten ili kompletno podvučen pod tijelo a leđa drže pognuto u svrhu pokazivanja poštovanja.

Ovo su glavni pokazatelji dominantnog i pokornog ponašanja, a što se tiče lizanja njuške, ono u pravilu predstavlja jedan od oblika komunikacije prvenstveno prilikom pozdrava a psi time pokazuju prijateljsko raspoloženje prema drugom psu.

Također, ovdje moram spomenuti i lizanje ruke vlasnika, što je vrlo česta pojava u pasa. Ono može biti posljedicom nadoknađivanja soli (iz ljudskog znoja) ali je najčešće oblik pozdrava. Vrlo rijetko psi ovu radnju čine iz razloga pridobivanja pažnje, a naročito ako su od vlasnika naučili nakon "pozdrava" doviti poslasticu.

Više o ponašanju pasa možete pročitati i u mojem ranije objavljenom odgovoru Što određuje ponašanje psa?

OZNAKE: