Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec dana dobio sam muško štene dobermana staro 4 mjeseca. Ne znam kako su ga odgajali prijašnji vlasnici, ali primjetio sam da je jako vezan uz ljude. Čak i prilikom hranjenja ne želi biti sam. Iako smo ga naučili da ostaje sam noću, tokom dana cvili ako netko nije s njim, a nakon nekog vremena postaje agresivan (kida sve krpene stvari kojeme mu se nađu u blizini). Pokušavam ga podučiti što ne smije (bez primjene sile, samo verbalno), ali često na zabranu reagira režanjem. Razgovarao sam s poznanicima koji imaju pse i rekli su mi da je još premlad za dresuru. Čitao sam da krivim odgojem dok su još štenci, dobermani mogu postati vrlo agresivni, a ne bih htio da se to dogodi.

Unaprijed hvala na savjetu. Ivan.

O: S osnovama odgoja treba početi čim psić dođe u novi dom. Time mu jasno dajete do znanja što je u Vašoj zajednici prihvatljivo ponašanje, a što nije.

Pas će se nastojati nametnuti cijeloj grupi, a na Vama je da ga u tom nastojanju zaustavite. Tako će pokušati zauzeti najbolje mjesto u dnevnom boravku, npr. ugodan ležaj ili fotelju. Tražit će hranu koja mu zamiriši, igrat će se sa stvarima i predmetima koji nisu igračke, odlazit će od Vas i vraćati se kad mu odgovara...

Dobermani su pametni, poslušni i vjerni psi. Porijeklom su iz Njemačke, elegantni i jaki. Česti su kućni ljubimci i službeni psi. Zbog neodgovornog uzgoja, neki od dobermana plahi su i skloni ugristi u strahu.

Preporučam Vam da psa uključite u neki od programa odgoja za mlade pse - npr. pri Klubu za obuku službenih i sportskih pasa u Zagrebu, te da uz njihovu stručnu pomoć u odgoju potražite informacije i u literaturi. U ponudi Pet centra je "Pas, priručnik za vlasnike" autora Dr. B. Fogle.

Uz ranu i pažljivu dresuru, dobermanima treba redovito vježbanje i puno kretanja.

Vjerujem da ćete uz ovakav pristup imati ljubimca u čijem ćete društvu uživati.

OZNAKE: