Povratak

Drhtanje psa kao posljedica stresa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Psa mi je u ponedjeljak udario auto i slomio mu nogu. Bili smo kod veterinara, stavila mu je longetu i tri dana davala inekcije protiv bolova i antibiotik. Normalno jede i pije, ali se trese. Temeraturu nema, mjerila mu je veterinarka. Pitam se zašto se trese? I ove dane se tresao, ali danas je malo više šetao. Sad se trese. Nikolina

O: Tremor je nenamjerno, ritmično pokretanje amo-tamo mišića jednog ili više dijelova tijela. To su nevoljni pokreti, a mogu se javiti u ekstremitetima, glavi, glasnicama, trupu. Više o samom tremoru pisala je kolegica, pod naslovom Trzanje, grčenje i tresenje (tremor).

Drhtanje može biti uzrokovano ili postati pretjerano u vrijeme stresa ili jake emocije, kad fizičke iscrpljenosti ili tijekom određenog položaja ili pokreta.

Situacija koja se dogodila Vašem psu je za njega izrazito stresna te postoji mogućnost da je drhtanje jednostavno posljedica događaja. Vašem ljubimcu je pružena adekvatna pomoći i potpuna njega pa je očito da je potrebno izvjesno vrijeme kako bi se oporavio. To podrazumijeva umjerenu aktivnost, izbjegavanje stresa te prikladnu prehranu i, naravno, kontrole kod veterinara koje će pridonijeti boljitku stanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr