Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezera starog tri godine. U zadnjih godinu dana često je bolestan. Početkom godine je dijagnosticirano trovanje pa je liječen u veterinarskoj stanici. Nakon par mjeseci se ponovno razbolio, upala mjehura, prostate i bubrega. Liječenje je bilo dugotrajno, a nalazi krvi pokazivali su visoku ureu (12) i kreatinin (230). Nakon dugotrajne terapije antibioticima stanje mu se normaliziralo. Jede isključivo i samo Hill's u/d konzervu i suhu hranu. Trenutno je opet na liječenju jer je imao povišenu temperaturu. Pretpostavka je upala grla. Unatoč liječenju antibioticima i dexametazonom on i dalje ima povišenu temperaturu. Nalazi krvi i urina  su u granicama normale, a kreatinin je pao na 135. Ima dobar apetit,

redovitu stolicu i dobro mokri, ali nije veseo kao ranije i drhti mu cijelo tijelo, posebno zadnje šapice, čim se smiri. Kako mogu pomoći mojem malom Bubiju?
Nevenka

O: Tremor je nenamjerno, ritmično pokretanje amo-tamo mišića jednog ili više dijelova tijela. To su nevoljni pokreti, a mogu se javiti u ekstremitetima, glavi, glasnicama, trupu.

Tremor je uglavnom uzrokovana problemima u dijelovima mozga koji kontroliraju mišiće u cijelom tijelu ili u pojedinim područjima. Neurološki poremećaji ili uvjeti koji mogu proizvesti tremor su traumatska ozljeda mozga i neurodegenerativne bolesti koje oštećuju dijelove mozga. Od ostalih uzroka  uključuje korištenje nekih lijekova (kao što su amfetamini, kortikosteroidi i lijekovi koji se koriste za neke psihičke  poremećaje), povlačenje,trovanje  živa , bolesti štitnjače(hipertireoizam), ili zatajenje jetre. Neki oblici tremora su naslijedili , dok drugi nemaju poznat uzrok.

Drhtanje može biti uzrokovano ili postati pretjerano u vrijeme stresa ili jake emocije, kad fizičke iscrpljenosti ili tijekom određenog položaja ili pokreta.

Regulacija topline, krvotok i disanje međusobno su usko povezani pa su moguće i oscilacije ovisne jedno o drugome. Povišenu temperaturu u pravilu prati frekventnije bilo i disanje. Hipertermija je najčešće popratna pojava groznice kada dolazi do poremetnje u regulaciji topline pod utjecajem pirogenih tvari (bakterije i njihovi toksini,virusi i dr mikroorganizmi...) pritom tijelo pokušava povećati temperaturu trzanjem mišića  što dovodi  do drhtavice . Ovo stanje zahtijeva veliku količinu energije, tako da su ostale tjelesne funkcije sporije. Na vrhuncu bolesti  temperatura poraste, a cirkulacija i svi procesi metabolizma su pojačani i ubrzani.

Vašem ljubimcu je pružena adekvatna pomoći i potpuna njega pa je očito da je   potrebno izvjesno vrijeme kako bi se oporavio. To podrazumijeva umjerenu aktivnost, izbjegavanje stresa te prikladnu prehranu i, naravno, kontrole kod veterinara koje će pridonijeti boljitku stanja.

Možete svom ljubimcu davati i vitamine iz skupine B-kompleksa koji potiču apetit, a također su vrlo važni i za normalno funkcioniranje živčanog sustava.

OZNAKE: