Povratak

Držanje štenaca sa odraslim mužjacima: prednosti odrastanja štenaca s odraslim mužjacima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molila bih vas za savjet, da li je dobro držati štence i mužjaka tj. oca štenaca zajedno? Mužjak ih se boji i bježi od njih kad mu se približe a kad ga neki od njih dodirne zalaje jako na njega kao da ga je strah, naročito na bijele, dok na smeđe kao što je on manje .Bojim se da na štence ne ostavi posljedice. Unaprijed se srdačno zahvaljujem na odgovoru. Zlata


O: U prvih nekoliko tjedana po porodu, štenci su u potpunosti ovisni o majci. Međutim, i važnost mužjaka se ne smije zanemariti. Naime, uloga mužjaka je prvenstveno u uspostavljanju i reguliranju discipline. Tako, mužjaci češće uče štence disciplini na takav način da ih nerijetko zubima uštipnu ili na njih zalaju kada isti/ista postanu previše zaigrani ili počnu činiti određene nepodopštine. Naravno, njegova uloga je i u učenju ljubimca na prirodne socijalne odnose među psima.  Ovdje je bitno naglasiti da je nužno stalno kontrolirati interakciju mužjaka i štenaca u leglu. Naime, zna se dogoditi da mužjak ponekad bude i "grublji" te bi ga onda trebalo na neko vrijeme udaljiti od legla i štenaca. Naravno, neki mužjaci će povremeno polizati i urediti štenad, a neki im čak i ponekad povratiti poluprobavljenu hranu.

Iz tog razloga, prisustvo mužjaka u leglu može samo dodatno potpomoći razvoju svih vještina kao i bržem i boljem razumijevanju štenaca "kako stvari funkcioniraju".

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr