Povratak

Dugodlaki škotski ovčar (Rough Collie) i pasminska sklonost bolestima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Možete li  mi malo više reći o čestim bolestima dugodlakog škotskog ovčara?

Unaprijed zahvaljujem! Kristina


O: Dugodlaki škotski ovčar (eng. Rough Collie) je umiljata, vjerna i izrazito inteligentna pasmina pasa koja je prema klasifikaciji Međunarodnog kinološkog saveza (FCI - Fédération Cynologique Internationale) pozicionirana u Grupu 1, Sekcija 1. 

Iako se ova pasmina pasa smatra poprilično otpornom i zdravom, postoje određeni zdravstveni poremećaji kojoj su skloni. Tako, poznat je genetski poremećaj koji se očituje kao anomalija oka (eng. Collie eye anomaly). Naime, zbog nepravilnog razvoja oka, ova je pasmina pasa sklona mogućoj sljepoći. Također, kod ove pasmine pasa je zabilježena i progresivna atrofija retine, koja uzrokuje obostranu degeneraciju retine s posljedičnim gubitkom vida.

Iz tog razloga, često se u SAD-u provode testiranja malenih štenaca već u dobi od 6 do 8 tjedana života prilikom kojeg se, od strane veterinara - oftalmologa, pregledava oko.
 
Od drugih bolesti mogli bi izdvojiti dermatomiozitis, hipotireoidizam, dilatacija želuca, problemi sa srcem,...  
 
Više korisnih informacija, kako o ovoj pasmini pasa tako i o nekim od najčešćih bolesti kojoj inklinira ova pasmina pasa, možete saznati i na adresi Kinološkog saveza u Zagrebu, Ilica 61.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr